Normandische appeltaart
Equipment
- plasticfolie
- taartvorm, of springvorm doorsnede 24 à 26 cm
Ingrediënten
- 125 g bloem
- 140 g koude boter
- 25 g basterdsuiker
- mespunt zout
- 1 eierdooier
- 500 g goudrenetten
- 6 eetlepels appelmoes
- 35 g poedersuiker
Instructies
Voorbereiden
- Bloem boven kom zeven.
- 100 G boter in kleine blokjes snijden en met suiker over bloem verdelen.
- Zout toevoegen.
- Met twee messen ingrediënten dooreen snijden tot kruimelig geheel.
- Eierdooier toevoegen en alles snel met koele hand tot soepel deeg kneden.
- Deeg in plasticfolie wikkelen en 1 uur in koelkast laten rusten.
- Deeg uitrollen tot ronde lap en vorm ermee bekleden.
Bereiden
- Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
- Appels schillen, in vieren snijden en klokhuis verwijderen.
- Partjes in dunne plakjes van 2 à 3 mm snijden.
- Deegbodem bestrijken met appelmoes en hierop plakjes appel dakpansgewijs in cirkels schikken.
- Intussen rest van boter smelten.
- Gesmolten boter over appels druppelen en bestrooien met 2/3 van poedersuiker.
- Taart in midden van oven in 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
- Rest van poedersuiker 5 minuten voor einde van baktijd over taart strooien.
Notities / Tips / Wijnadvies
Lauwwarm serveren. Lekker met lepel crème fraîche of bolletje roomijs.
Voedingswaarden
Calories: 355 kcal | koolhydraten: 36 g | Protein: 3 g | Vet: 22 g