Oliebollen ala Albert Heijn
Equipment
- ijsbolletjeslepel
- theedoek , zonder wasmiddelenluchtjes
Ingrediënten
- 1 sinaasappel schoongeboend
- 2 goudreinetten in kleine stukjes
- 150 g rozijnen
- 500 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist 7 g
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 1 ei losgeklopt
- 250 ml karnemelk
- 250 ml magere yoghurt
- frituurolie
- poedersuiker
Instructies
Voorbereiden:
- Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
- Meng in een kom appel, rozijnen en geraspte sinaasappelschil met 1 el bloem.
- Meng in een ruime kom de rest van de bloem, gist, suiker en zout door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
- Voeg al kloppend met de handmixer, het ei, de melk en de yoghurt toe.
- Blijf kloppen tot het beslag glad is.
- Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig erdoor.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats ca. 1½ uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Bereiden
- Verhit in de frituurpan de olie tot 175°c
- Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje.
- Laat het bolletje in de hete olie glijden.
- Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar.
- Keer, indien nodig, de oliebollen halverwege de baktijd.
- Bekleed een vergiet met een dubbele laag keukenpapier.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in het vergiet uitlekken.
- Laat de frituurolie opnieuw op temperatuur komen en bak opnieuw 5 oliebollen.
- Ga zo door tot het beslag op is.
- Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer ze warm of koud.
U kunt op deze oliebollen variëren door een deel van de vulling te vervangen door
kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.
kleingesneden bigarreaus (gekonfijte kers), gehakte noten of amandelen.