Oliebollen met zuidvruchten
Ingrediënten
- 20 gram gist of 1 zakje gedroogde gist
- ½ liter melk
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 10 gram zout
- 100 gram krenten
- 100 gram rozijnen
- 50 gram sukade
- 25 gram oranjesnippers
- 1 appels
- slaolie of zonnebloem- of arachideolie
Instructies
- Was de krenten en rozijnen, laat ze goed uitlekken en dep ze met een schone theedoek droog.
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Los de gist op in een paar eetlepels van de lauwwarme melk.
- Vermeng in een ruime kom de bloem met het zout en maak in het midden een kuiltje.
- Giet in het kuiltje de opgeloste gist en voeg het ei toe.
- Roer van het midden uit een glad beslag door de bloem geleidelijk met de lauwwarme melk te vermengen (het is mogelijk, dat niet alle melk nodig is).
- Voeg de krenten en rozijnen, de in stukjes gesneden sukade en oranjesnippers en de geschilde en in stukjes gesneden appel toe.
- Bedek de kom met een vochtige doek en laat het beslag op een lauwwarme plaats ± 1 uur rijzen.
- Maak de olie dampend heet (180-190°C).
- Laat met behulp van 2 lepels kleine hoeveelheden van het beslag in het hete vet glijden en bak de oliebollen gaar en goudbruin.
- Neem ze met een frituurlepel of schuimspaan uit de pan en laat ze op poreus papier uitdruipen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Presenteer de oliebollen bestrooid met poedersuiker.