Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 42 gram gist verse
- 5 gram zout
- 10 gram basterdsuiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 500 ml melk Lauw warm
- 75 gram boter zacht, op kamertemperatuur
- 500 gram bloem
- 1 tl kaneel
- zonnebloemolie om in te frituren
- Poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Smelt de boter in een pan.
- Verwarm de melk tot lauw.
- Voeg de gist bij de melk en roer door tot de gist is opgelost.
- Zeef de bloem in een grote kom en voeg de suiker, de kaneel en het snufje zout toe.
- Roer dit al eens met een garde door.
- Voeg nu de melk en het ei toe en roer door.
- Als laatste voeg je de afgekoelde gesmolten boter toe.
- Roer alles goed door en dek de kom af met plastic folie of leg er een vochtige handdoek over.
- Laat het beslag een 3 kwartier rijzen.
- Zorg dat je olie op temperatuur is, ca 160 à 170 °C.
- Neem een ijslepel en doop deze in de olie.
- Ga nu met de ijslepel in het beslag en neem een lepel beslag eruit.
- Laat het voorzichtig zakken in de olie.
- Bak de oliebollen aan beide kanten goudbruin.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker
Notities / Tips / Wijnadvies
Leg de oliebollen tijdens het afkoelen niet op elkaar maar naast elkaar zonder dat ze zich raken. Dit voorkomt dat je oliebollen platter worden of aan elkaar gaan plakken.
Een oliebol serveer je lauw/warm. Je kunt oliebollen invriezen en ze voor het serveren even opwarmen in de oven