Oliebollen van onbekende auteur

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1150 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 50 gram gist
  • 30 gram citroen
  • 20 gram zout
  • 100 gram boter
  • 4 ei
  • 1400 gram rozijnen
  • ±3 liter zonnebloemolie

Instructies

  • Doe één kilo bloem in een kom.
  • Maak een scheutje van de melk warm in de magnetron en gebruik dat om in een kommetje de gist in op te lossen.
  • Doe dit mengsel bij de bloem, samen met de rest van de melk, de citroenrasp en het zout.
  • Gebruik een garde of mixer om hiervan een slap, klef deeg te maken.q
  • Zet het deeg op een warme plek, het liefst op de kachel, met een natte theedoek erover en laat het rijzen tot dubbele grootte.
  • Maak, terwijl het deeg rijst, een soezenbeslag.
  • Doe het water in een sauspannetje en zet dit op een laag vuur.
  • Los de boter helemaal op in het water.
  • Voeg 150 gram bloem toe en roer dit goed door (zeven helpt). 
  • Het deeg wordt nu een klont. 
  • Voeg nu één voor één de eieren toe, en roer iedere keer door totdat het deeg begint te glanzen.
  • Roer het soezenbeslag door de kom met oliebollenbeslag (niet mixen!), en voeg ook de rozijnen toe. 
  • Laat het beslag opnieuw rijzen tot dubbele grootte. 
  • Schep met een ijsschep, of met twee lepels, ongeveer 4 oliebollen per keer in een frituur van ongeveer 180 graden.
  • Gebruik verse zonnebloemolie voor de frituur!
  • Laat de oliebollen uitlekken op wat keukenpapier.
  • Liefst dezelfde dag nog opeten met wat poedersuiker
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Feestdagen etc Oud & Nieuw