Oliebollentaart uit de Airfryer
Deze oliebollentaart combineert de klassieke smaak van oliebollen met het gemak van een airfryer. Perfect voor de feestdagen, met een luchtige textuur en gevuld met rozijnen, krenten, sukade en appel. Een heerlijke twist op een traditionele favoriet!
Equipment
- huishoudfolie
- satéprikker
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 375 ml Spa Rood
- 25 ml melk
- 1 ei
- Rasp van 1 citroen
- 25 g boter
- 15 g suiker
- 7,5 g zout
- 1,5 tl kaneel
- 12 g gedroogde gist
- Optioneel:
- 100 g rozijnen
- 50 g krenten
- 50 g sukade
- 150 g appel
Instructies
- Voorbereiding van de ingrediënten:
- Laat de rozijnen en/of krenten 15 minuten wellen in lauw water.
- Droog ze daarna goed af.
- Verwarm de melk en boter in een kom gedurende 3 minuten op 37 graden (of op lage stand in de magnetron) totdat de boter volledig is gesmolten.
- Bereiding van het deeg:
- Voeg de suiker en gist toe aan het melk-botermengsel en roer goed door.
- Voeg vervolgens de bloem, zout, kaneel, citroenrasp en het ei toe.
- Mix dit kort door elkaar.
- Zet de kneedstand van de mixer aan en voeg beetje bij beetje de Spa Rood toe.
- Zodra alle Spa Rood is opgenomen, meng je het deeg nog eens 25 seconden op hoge snelheid om een mooi beslag te krijgen.
- Voeg eventueel de gewelde rozijnen, krenten, sukade en appel toe en mix kort om te mengen.
- Rijzen van het deeg:
- Giet het beslag over in een grote, ingevette beslagkom en dek af met huishoudfolie.
- Laat het beslag een uur rijzen in een voorverwarmde oven op 50 graden.
- Bakken van de taart:
- Giet het gerezen beslag in een ingevette springvorm en plaats deze in de airfryer.
- Bak de oliebollentaart 20 tot 25 minuten op 160 graden, totdat de taart goudbruin is.
- Controleer met een satéprikker of de taart gaar is.
- Als de prikker er schoon uitkomt, is de taart klaar; anders bak je hem nog 5 minuten extra.
- Serveren:
- Laat de taart iets afkoelen in de vorm voordat je hem serveert.
- Serveer warm of op kamertemperatuur.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer deze oliebollentaart met een glas champagne of een ander feestelijk drankje om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren!
Voedingswaarden
Calories: 300 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 10 g | Zout: 1 mg | Sugar: 20 g