Oseh-Oseh

Een rustieke houten tafel met een traditioneel Indonesisch gerecht: oseh-oseh, bestaande uit gebakken geraspte kokos, bladgroenten zoals cassaveblad of spinazie, en oosterse specerijen. Het gerecht wordt warm geserveerd op een bananenblad of keramisch bord, gegarneerd met rode chili en verse kruiden. Ernaast staat een portie gestoomde rijst. De achtergrond toont een gezellige Indonesische keuken met warme verlichting.

Oseh-Oseh

Geurig en kruidig Indonesisch vleesgerecht met kokos, rijk aan smaken door de specerijenmix "bumbu". Langzaam gestoofd voor intense aroma's.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
marineren 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • pan met anti aanbaklaag
  • Vijzel en stamper (of keukenmachine)

Ingrediënten

  • 3 eetlepels asem tamarinde
  • 2 djeroek poeroetbladen kruidige limoenblaadjes
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 250 gram gehakt
  • ½ theelepel kentjoer galanga
  • 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
  • 3 gepofte kemiries kemirienoten
  • 1 theelepel laos laoswortel
  • 1 eetlepel olie
  • 1 spriet sereh citroengras
  • 1 theelepel sambal trassi
  • blok santen kokoscrème
  • 6 eetlepels kokosmeel
  • 2 gesnipperde knoflook
  • 3 eetlepels ui
  • 2 dl water
  • zout

Instructies

  • Wrijf 3 eetlepels ui, 2 gesnipperde knoflook, 1 theelepel sambal trassi, 1 theelepel laos (laoswortel), 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander), 1 theelepel djinten (gemalen komijn), ½ theelepel kentjoer (galanga), 3 gepofte kemiries (kemirienoten) en zout tot een brei (gebruik een vijzel en stamper of een keukenmachine).
  • Kneed de specerijenbrei door 250 gram gehakt en laat het minstens 1 uur, maar liefst langer, intrekken.
  • Braad het vlees met de kruiden in een pan met anti-aanbaklaag onder goed omscheppen aan.
  • Voeg er, als het vlees lichtbruin begint te worden, 3 eetlepels asem (tamarinde), ⅙ blok santen (kokoscrème), 1 spriet sereh (citroengras) en 2 djeroek poeroetbladen (kruidige limoenblaadjes) aan toe en laat een uurtje zacht sudderen.
  • Voeg 2 dl water toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
  • Serveer Oseh-Oseh met witte rijst en gestoomde groenten.
  • Lekker met kroepoek en sambal.
Wijnadvies:
  • Een aromatische witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past er goed bij.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Curry's / Hoofdgerechten / Stoofpot / Vlees
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden