Oseh-Oseh
Geurig en kruidig Indonesisch vleesgerecht met kokos, rijk aan smaken door de specerijenmix "bumbu". Langzaam gestoofd voor intense aroma's.
Equipment
- pan met anti aanbaklaag
- Vijzel en stamper (of keukenmachine)
Ingrediënten
- 3 eetlepels asem tamarinde
- 2 djeroek poeroetbladen kruidige limoenblaadjes
- 1 theelepel djinten gemalen komijn
- 250 gram gehakt
- ½ theelepel kentjoer galanga
- 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
- 3 gepofte kemiries kemirienoten
- 1 theelepel laos laoswortel
- 1 eetlepel olie
- 1 spriet sereh citroengras
- 1 theelepel sambal trassi
- ⅙ blok santen kokoscrème
- 6 eetlepels kokosmeel
- 2 gesnipperde knoflook
- 3 eetlepels ui
- 2 dl water
- zout
Instructies
- Wrijf 3 eetlepels ui, 2 gesnipperde knoflook, 1 theelepel sambal trassi, 1 theelepel laos (laoswortel), 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander), 1 theelepel djinten (gemalen komijn), ½ theelepel kentjoer (galanga), 3 gepofte kemiries (kemirienoten) en zout tot een brei (gebruik een vijzel en stamper of een keukenmachine).
- Kneed de specerijenbrei door 250 gram gehakt en laat het minstens 1 uur, maar liefst langer, intrekken.
- Braad het vlees met de kruiden in een pan met anti-aanbaklaag onder goed omscheppen aan.
- Voeg er, als het vlees lichtbruin begint te worden, 3 eetlepels asem (tamarinde), ⅙ blok santen (kokoscrème), 1 spriet sereh (citroengras) en 2 djeroek poeroetbladen (kruidige limoenblaadjes) aan toe en laat een uurtje zacht sudderen.
- Voeg 2 dl water toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
- Serveer Oseh-Oseh met witte rijst en gestoomde groenten.
- Lekker met kroepoek en sambal.
- Een aromatische witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een koud biertje past er goed bij.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 5 g