Ossenreepjes in rode wijn

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg staartstuk
  • 100 g borstspek
  • 18 kleine uien
  • 3 dl rode wijn
  • 1 dl water
  • tijm
  • laurier
  • peterselie
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 peperkorrels
  • 20 g meel
  • 60 g boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Laat het vlees bruinen in 30 g boter en een lepel olie.
  • Haal het uit de pan en vervang het door het, in teerlingen gesneden, spek en de gepelde uien.
  • Als deze goed bruin gebakken zijn, het vlees er bijvoegen en er de wijn en het water overgieten.
  • Tijm, laurier, peterselie, de knoflookteentjes en de gemalen peperkorrels bijvoegen.
  • Kruiden naar smaak.
  • Pan afdekken en alles op een middelmatig vuur laten stoven, gedurende ongeveer 2 uren.
  • Van tijd tot tijd overgieten met een weinig wijn met water en het vlees na de helft van de baktijd omkeren.
  • Het vlees uit de pan halen en het in plakken snijden.
  • De saus binden met de rest van de tot een papje gemengde boter en het meel.
  • Dit beetje bij beetje aan de kokende vloeistof toevoegen, tot de gewenste dikte wordt bekomen.
  • Opdienen in de pan, samen met gekookte aardappelen en gestoofde worteltjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Het stoven gebeurt bij voorkeur in de oven: het resultaat is beter en men heeft er geen omkijken naar. Het vlees kan eveneens vooraf 24 uren gemarineerd worden in wijn, waaraan tijm, laurier, peterselie, knoflook en peper werd toegevoegd. De bereidingstijd wordt dan verminderd met een derde.
Aanbevolen wijn: een rode landwijn.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees / Varkensvlees