Ovenschotel met zuurkool en appel

Rustieke ovenschotel met zuurkool, appel en casselerrib in een keramische schaal, geserveerd op een houten tafel met mosterd en salade.

Ovenschotel met zuurkool en appel

Een verrassende zuurkoolschotel met appel en casselerrib, heerlijk hartig en zoet in balans. Perfect als verwarmend wintergerecht.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 kleine ui
  • 10 gram vloeibare margarine
  • 150 gram casselerrib in dikke plakken
  • 2 dl halfvolle melk
  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • Laurierblad
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar.
  • Maak de ui schoon en snijd hem klein.
  • Fruit de ui in de margarine glazig.
  • Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  • Voeg de zuurkool, appel, laurierblad en wijn toe aan de pan.
  • Laat dit 15 minuten stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree met de hete melk, peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe de gestoofde zuurkool in een ovenschaal.
  • Snijd de casselerrib in blokjes en verdeel over de zuurkool.
  • Bedek dit geheel met de aardappelpuree.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de bovenkant lichtbruin kleurt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met grove mosterd en een frisse groene salade voor een compleet wintermaal.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Pinot Blanc sluit perfect aan bij de frisse zuurkool en appel.

Voedingswaarden

Calories: 365 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 20 g | Vet: 18 g | Zout: 2.3 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter