Pittige chocolade-molesaus met noten
Een rijke, pittige molesaus met donkere chocolade, pepers en noten – perfect geserveerd met Quorn of gevulde paprika.
Equipment
- kookpan
- mes
Ingrediënten
- 1 blik tomaten
- 1 snee witbrood zonder korst in stukjes
- 1 teen knoflook
- 1 sjalotje
- ¼ reep pure chocolade min. 75% cacao
- ¼ tl tijm
- ½ tl oregano
- 100 ml olie
- 2 el pinda's
- 2 el pompoenpitten
- 2 el rozijnen
- 3 kruidnagels
- 4 gedroogde anchopepers
- 6 tortillachips
- 6 verse Spaanse pepers vervanging
- 8 peperkorrels
- 1 gedroogde pasillapeper
- 1 laurierblad
- 1,5 el sesamzaadjes
- 1 gedroogde mulatopeper
- 1 liter groentebouillon
- 1 stukje kaneel 2,5 cm
Instructies
- Haal de zaadjes uit de pepers en hak ze in kleine stukjes.
- Rooster de pepers in een koekenpan (let op: sterke dampen).
- Giet kokend water over de pepers en laat ze een uur weken.
- Pureer de geweekte pepers met een beetje weekvocht in een blender.
- Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan.
- Bak in dezelfde pan de pinda’s, pompoenpitten, ui, knoflook, tortillachips en het brood.
- Meng dit met kruiden, specerijen, chocola en tomaten.
- Maal het mengsel tot een gladde saus in de keukenmachine met de helft van de bouillon.
- Verhit de saus in een kookpan.
- Voeg beetje bij beetje de geweekte peperpuree toe tot de saus de gewenste scherpte heeft.
- Laat de saus een uur zachtjes pruttelen en voeg eventueel extra bouillon toe.
- Serveer de dikke saus met Quorn of gevulde paprika.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander. Wijnadvies:
Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.
Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander. Wijnadvies:
Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.
Voedingswaarden
Calories: 410 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 10 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 7 g