Pittige chocolade-molesaus met noten

Donkere mole-saus met chocolade, pepers, noten en zaden in een kom op een houten tafel, omringd door ingrediënten zoals chilies, sesam en chocolade.

Pittige chocolade-molesaus met noten

Een rijke, pittige molesaus met donkere chocolade, pepers en noten – perfect geserveerd met Quorn of gevulde paprika.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd: 1 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten
  • 1 snee witbrood zonder korst in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ¼ reep pure chocolade min. 75% cacao
  • ¼ tl tijm
  • ½ tl oregano
  • 100 ml olie
  • 2 el pinda's
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el rozijnen
  • 3 kruidnagels
  • 4 gedroogde anchopepers
  • 6 tortillachips
  • 6 verse Spaanse pepers vervanging
  • 8 peperkorrels
  • 1 gedroogde pasillapeper
  • 1 laurierblad
  • 1,5 el sesamzaadjes
  • 1 gedroogde mulatopeper
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 stukje kaneel 2,5 cm

Instructies

  • Haal de zaadjes uit de pepers en hak ze in kleine stukjes.
  • Rooster de pepers in een koekenpan (let op: sterke dampen).
  • Giet kokend water over de pepers en laat ze een uur weken.
  • Pureer de geweekte pepers met een beetje weekvocht in een blender.
  • Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een pan.
  • Bak in dezelfde pan de pinda’s, pompoenpitten, ui, knoflook, tortillachips en het brood.
  • Meng dit met kruiden, specerijen, chocola en tomaten.
  • Maal het mengsel tot een gladde saus in de keukenmachine met de helft van de bouillon.
  • Verhit de saus in een kookpan.
  • Voeg beetje bij beetje de geweekte peperpuree toe tot de saus de gewenste scherpte heeft.
  • Laat de saus een uur zachtjes pruttelen en voeg eventueel extra bouillon toe.
  • Serveer de dikke saus met Quorn of gevulde paprika.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Heerlijk met rijst en een frisse salade van limoen en koriander.
Wijnadvies:

Combineer met een stevige, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Chileense Carmenère.

Voedingswaarden

Calories: 410 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 10 g | Vet: 30 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 7 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Noten / Vleesvervangers
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch