Pittige Gehaktballen in Tomatensaus
Bereid je voor op een pittige ontmoeting! Deze pittige gehaktballen zijn niet voor tere zielen, want de sambal en knoflook zorgen voor een flinke kick, terwijl de zelfgemaakte tomatensaus de boel weer keurig in balans brengt. Door de paprika te grillen voor gebruik, krijgt de bal een subtiele zoete en rokerige ondertoon die prachtig samengaat met de Oosterse invloeden. Dit recept bewijst dat je met een kleine inspanning een sensationele maaltijd op tafel zet. Geen servet, maar een brandblusser nodig!
Equipment
- Oven of grill
- grote kom
Ingrediënten
Instructies
- Ontdoe de halve paprika van het vel door deze onder de hete grill te leggen totdat het vel donker wordt.
- Hierdoor is het vel makkelijk te verwijderen en krijgt de paprika een zachte smaak.
- Snijd de gepelde paprika in stukjes.
- Snipper de knoflook en het uitje zeer fijn.
- Doe het gehakt in een kom.
- Kneed de gesnipperde ui, de knoflook, de stukjes paprika, het ei, de gehaktmix en de sambal er goed door.
- Maak er vervolgens balletjes van.
- Verhit een flinke klont boter in een braadpan en bak de pittige gehaktballen op middelhoog vuur aan alle kanten bruin.
- Temper het vuur naar laag en laat ze zachtjes gaar worden.
- Haal de balletjes, als ze gaar zijn, uit de pan en houd ze warm.
- Gebruik het achtergebleven bakvet als basis voor de saus.
- Doe 2 eetlepels tomatenpuree, ½ glas water en een theelepel suiker bij het overgebleven vet in de pan.
- Voeg een scheutje sojasaus toe en laat dit even sudderen totdat het een mooie, gebonden saus is.
- Proef en voeg indien nodig extra sambal of suiker toe.
- Leg de pittige gehaktballen terug in de pan en laat ze nog even kort door de saus verwarmen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveersuggestie
Deze balletjes zijn heerlijk met witte rijst en een simpele komkommersalade om het pittige en het zoete van de saus te balanceren.
Wijnadvies
Wijnen en sambal zijn vaak vijanden, maar niet als we slim kiezen! De combinatie van de hitte van de pittige gehaktballen en de zoet-zure tomatensaus vraagt om een fruitige rode wijn met zeer zachte tannines, die je bovendien licht gekoeld serveert. Ga voor een soepele Merlot. Zijn rijpe bessenaroma's omarmen de kruidigheid zonder de hitte te versterken. Een andere uitstekende optie is een lichtzoete, aromatische witte wijn, zoals een Gewürztraminer, mocht je zin hebben in iets totaal anders. Probeer tannines in ieder geval te mijden, want die botsen met de pittigheid alsof ze een boksring betreden!
Voedingswaarden
Calories: 280 kcal | koolhydraten: 10 g | Protein: 18 g | Vet: 18 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 4 g