Pizza ala Sofie Dumont
Ingrediënten
Pizzadeeg voor 2 pizzabodems met een doorsnede van 30 cm
- 1 eetlepel suiker
- 15 g verse gist
- 225 ml lauw water
- 450 g bloem
- halve theelepel zout
- 4 eetlepels olijfolie
- maïsmeel
Tomatensaus voor 4 dl saus
- 250 g rijpe pruimtomaten of een blik tomatenblokjes
- 8 blaadjes basilicum
- 4 teentjes knofloof geperst
- 2 sjalotjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
Beleg
- rode ui
- olijven
- dungesneden beenham
- bolletje mozarella
- geraspte kaas emmenthaler
Instructies
Bereiding tomatensaus:
- Snipper sjalotjes en stoof aan in olijfolie, voeg de geperste knoflook toe.
- Schep 2 lepels tomatenpuree er bij en laat de puree even meebakken.
- Verwijder de zaadjes van de tomaten en mix ze samen met de basilicumblaadjes in de blender.
- Voeg toe aan de sjalot.
- Schenk er de olijfolie bij en laat een 10 minuutjes pruttelen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de tomatensaus minstens een halfuur trekken en afkoelen.
Bereiding pizzadeeg:
- Doe de suiker en de gist in een kommetje en roer er de helft van het water doorheen.
- Zet op een warme tochtvrije plaats tot de gist begint te schuimen.
- Meng de bloem en het zout in een kom of op het werkblad.
- Maak een kuiltje en giet er de olijfolie, het resterende water en het gistmengsel bij.
- Meng alles tot er een deeg vormt.
- Kneed tien minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft.
- Wrijf de binnenkant van een grote kom in met olijfolie.
- Rol het deeg hierin zodanig dat het met een laagje olie bedekt is en snij er aan de bovenkant met een mes een kruis in.
- Bedek met handdoek of een plastic folie en laat het anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plaats.
- Sla de lucht uit het deeg en verdeel het in 2 porties.
- Duw een portie deeg tot een grote cirkel of rol uit met een deegrol tot een cirkel van 30 cm doorsnede.
- Leg de pizzabodem op een licht ingevette, met maïsmeel bestoven bakplaat.
- Lepel enkele scheppen tomatensaus op de bodem en strijk open tot een dun laagje.
- Beleg met dunne uiringen, plakjes mozarella, ham, olijven en geraspte kaas.
- Bak de pizza in een voorverwarmde oven op 240°C gedurende 10 à 15 minuten.
- Leg nadien enkele takjes waterkers op de pizza en serveer meteen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Je kan het deeg ook een dag op voorhand maken. Zet het deeg in een kom met plastic folie en bewaar het in de koelkast tot gebruik.
Op een pizzabodem hoeft zeker niet te veel tomatensaus, enkele lepels volstaan ruimschoots. Beleg de pizza ook niet ‘te zwaar’
Ik gebruik graag olijven met pit. Deze zijn immers veel lekkerder. Wil je toch vermijden dat je gasten zich verslikken in een pit, haal dan de pitten net voor het bakken uit de olijven.
Italianen leggen graag wat rucola op een pizza als die uit de oven komt. Ik geef de voorkeur aan lekkere waterkers. Het pittige van waterkers vormt een ideale smaakcombinatie met de andere ingrediënten.
Heb je wat deeg over? Kneed er wat geraspte parmezaan-kaas door en rol uit. Snij met een deegsnijrolletje of een pizzasnijder dunne bandjes van en bak af. Zo heb je leuke en lekkere soepstengels.