Pommes Dauphine: Luchtige Aardappelrozetten
Luchtige en knapperige aardappelrozetten, een klassiek Frans bijgerecht voor feestelijke diners.
Equipment
- Frituurpan of diepe pan
- keukenpapier
- spuitzak met groot gekarteld spuitmondje
Ingrediënten
- 50 g boter
- 50 g bloem gezeefd
- 2 eieren
- 300 g geschilde aardappels
- 1 dl water
- Zout
- Witte peper
- Nootmuskaat
- Frituurolie
Optioneel:
- bieslook of tijm
Instructies
Voor het soezenbeslag:
- Breng het water met boter en een snufje zout aan de kook in een pan.
- Voeg de bloem in één keer toe en roer met een houten lepel tot een glad deeg.
- Blijf het deeg op laag vuur 5 minuten roeren totdat het gaar is.
- Haal de pan van het vuur en roer de eieren één voor één door het deeg tot een glad beslag.
Voor de aardappelpuree:
- Kook de aardappels 25 minuten in ruim water.
- Giet de aardappels af en pureer ze tot een gladde massa.
- Meng het soezenbeslag met de aardappelpuree tot een homogeen geheel.
- Voeg zout, witte peper, nootmuskaat en eventueel fijngehakte bieslook of tijm toe.
- Doe het mengsel in een spuitzak met een groot gekarteld spuitmondje.
Frituren:
- Verhit de frituurolie tot 190 °C.
- Spuit rozetten van het mengsel op je vingertoppen en schuif ze voorzichtig in de hete olie.
- Frituur de rozetten goudgeel en haal ze met een schuimspaan uit de olie.
- Laat uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een zachte witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze luchtige aardappelrozetten.
Voedingswaarden
Calories: 230 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 4 g | Vet: 16 g | Zout: 0.6 g | Sugar: 0 g