Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Een rustieke foto van preistamppot met krokante bacon en rookworst, geserveerd op een keramieken bord op een doorleefde houten tafel. De smeuïge aardappelpuree is gemengd met zacht gestoofde prei en heeft een romige textuur met een lichte groentint. Krokante spekjes zijn er overheen gestrooid voor extra smaak en crunch. De rookworst, in plakjes gesneden, ligt ernaast met een diepe roodbruine kleur. Het gerecht is gegarneerd met vers gehakte peterselie. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra spekreepjes en een schaaltje mosterd, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Preistamppot met Krokante Bacon en Rookworst

Een romige preistamppot met krokant gebakken bacon en zongedroogde tomaat, geserveerd met een sappige rookworst.
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 verse rookworsten à 500 g
  • 4 eetlepels boter
  • 100 g bacon in reepjes
  • 300 g prei in ringen
  • 8 zongedroogde tomaten in reepjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Wel de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan en bak de bacon knapperig.
  • Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en roerbak de prei ± 3 minuten.
  • Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
  • Stamp de aardappelen fijn en voeg beetje bij beetje het kookvocht toe tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Meng de puree met de prei, bacon en zongedroogde tomaten en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer met de rookworst en een lepeltje mosterd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade of augurken voor een extra smaakcontrast.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een kruidige Syrah past goed bij de hartige smaken van de stamppot en de rookworst.

Voedingswaarden

Calories: 720 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 28 g | Vet: 34 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland