Provençaalse aardappelsalade van Allerhande

Provençaalse aardappelsalade van Allerhande

AH 12 maanden Lekker Eten
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g krieltjes in de schil
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 teen knoflook geperst
  • 6 el olijfolie
  • 4 el majoraan vers fijngehakt
  • 1 potje zwarte olijven plakjes 240 g uitgelekt

Instructies

Voorbereiden:

  • Boen de aardappeltjes eventueel schoon.
  • Halveer de aardappeltjes en snijd grotere exemplaren in kwarten.
  • Kook de aardappeltjes in water met zout in ca. 8 minuten gaar.
  • Roerintussen de ui en de azijn door elkaar en marineer de ui 5 minuten in de azijn. Voeg de knoflook, olie, majoraan en naar smaak zout en peper toe aan de azijn en klop alles met een garde tot het dik is.
  • Giet de aardappeltjes in een vergiet af en schep de warme aardappeltjes met de uitgelekte olijvenplakjes door de dressing.
  • Laat de smaken op kamertemperatuur ca. 1 uur intrekken.

Nabereiden

  • Schep de aardappeltjes warm door de dressing, dan trekt deze er lekker in.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker bij allerlei gerechten van de barbecue of uit de grillpan.
Dit gerecht is ook een heerlijke basis voor een zomerse maaltijdsalade.
Meng er bijvoorbeeld een blikje tonijn door of plakjes gerookte kip.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten / Salade
Land van herkomst Frankrijk

Provençaalse aardappelsalade van Astrid Veltman

Provençaalse aardappelsalade van Astrid Veltman

Porties: 2 personen
Total time 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram aardappels stevige zoals Nicola of Gloria
  • ½ dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • zout peper
  • 100 gram biefstuk in reepjes
  • ½ rode ui gepeld en gesnipperd
  • 4 artisjokharten blik, in vieren
  • 50 gram piment-olijven in plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel wijnazijn

Instructies

  • Kook de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Maak een sausje van de olie, de uitgeperste knoflook, de kruiden, zout en peper.
  • Schep de biefstuk erdoor en laat die ± 10 minuten marineren.
  • Spoel de artisjokharten af en laat ze uitlekken.
  • Vermeng de aardappelen, uien, artisjokharten, olijven en peterselie.
  • Laat de biefstuk uitlekken en dep hem droog.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel van de marinade en bak de biefstuk daarin ± 2 minuten.
  • Schep de rest van de marinade, de azijn en de biefstuk door de salade.
  • Serveer de salade lauwwarm.

Notities / Tips / Wijnadvies

Ook lekker met ravigottedressing:

Meng 2 eetlepels rode wijnazijn met zout.
Schenk er al roerend 1 1/4 dl olie in gedeelten bij.
Voeg 3 theelepels kappertjes, 1/2 fijngesnipperd sjalotje, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1/2 eetlepel fijngehakte bieslook toe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rundvlees / Salade / Vlees