Quiche van Sofie Dumont
Equipment
- Taartvorm
- droge spliterwten, of porseleinen bakknikkers
Ingrediënten
Voor 1 quiche met een doorsnede van ongeveer 30 cm
- vel kant-en-klaar bladerdeeg
Instructies
- Beleg een taartvorm met een vel bladerdeeg druk goed aan.
- Verwijder het overtollige deeg en prik het deeg enkele malen in met een vork
- Dit gaan we eerst 'blind bakken'.
- Knip een cirkel uit bakpapier zodat deze enkele cm groter is dan de doorsnede van de taartvorm.
- Leg dit bakpapier op het deeg en vul de taart met droge spliterwten of porseleinen bakknikkers.
- Zet de taart in de oven op 200°C gedurende 15 minuten.
- Haal de taart uit de oven en giet de erwten in een kom, haal het papier weg en laat afkoelen.
- Spoel de groene asperges en snij ze overlangs in de lengte.
- Snij de mozarella in blokjes van 1 cm.
- Rasp de gruyèrekaas.
- Beleg de half-gebakken bladerdeegbodem met gerookte zalm.
- Leg de zalm langs de rand zodat de zalm straks zichtbaar is.
- Schik de gehalveerde rauwe asperges op de zalm.
- Klop in een ruime kom de room en eieren door elkaar.
- Kruid met peper, zout en snuifje nootmuskaat.
- Giet het eier-roommengsel over de asperges.
- Strooi de blokjes mozarella en gemalen kaas over de quiche en doreer de randen met wat losgeklopt ei met scheutje melk.
- Bak de quiche in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 20 minuten.
- De quiche is gaar als de vulling mooi gestold is en het bladerdeeg goudbruin gekleurd is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Zorg er voor dat er altijd genoeg groenten in een quiche zitten. Een quiche mag je dus stevig vullen en het ei-roommengsel mag zeker niet overheersen.