Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst
Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Equipment
- Grillplaat
Ingrediënten
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 200 g gerookte spekblokjes
- 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
- 1½ dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
- Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
- Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
- Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
- Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
- Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
- Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
- Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
- Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Leg de plakjes worst erop en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.
Voedingswaarden
Calories: 680 kcal | koolhydraten: 72 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 5 g