Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Een rustieke foto van rauwe andijviestamppot met spek en Gelderse worst, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De smeuïge aardappelpuree is gemengd met fijngesneden verse andijvie, wat zorgt voor een frisse groene tint. Knapperige spekjes en zacht gebakken ui zijn door de stamppot geroerd voor extra smaak. Plakjes gegrilde Gelderse worst liggen erbovenop, licht gebruind. Een drizzle gesmolten boter en een snufje versgemalen zwarte peper maken het gerecht af. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra andijvie, spek en een schaaltje mosterd, subtiel vervaagd. Zacht natuurlijk licht zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer.

Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst

Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
  • dl melk
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
  • Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
  • Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
  • Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakjes worst erop en serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.

Voedingswaarden

Calories: 680 kcal | koolhydraten: 72 g | Protein: 25 g | Vet: 30 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden