Romertopfstoof van varkenslever met appel en ui

Romertopfstoof van varkenslever met appel en ui

Een smaakvolle Hollandse ovenschotel met varkenslever, ui, appel en kruiden, langzaam gegaard in een Romertopf voor een authentieke stoofervaring.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 laurierblad
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 2 eetlepels peterselie
  • 2 kruidnagels
  • 800 g varkenslever
  • Enkele plakjes ontbijtspek
  • Knoflookpoeder
  • Tijm
  • Bonenkruid
  • Witte peper
  • Zout

Instructies

  • Zet de Romertopf 15 minuten in koud water (langer indien weinig gebruikt).
  • Bekleed de Romertopf met de plakjes ontbijtspek.
  • Snijd de varkenslever in vingerdikke plakken.
  • Pel de ui en snijd in ringen.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
  • Pel de tomaat en snijd in plakjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Leg de uiringen onder in de Romertopf.
  • Leg de plakken lever op de uien.
  • Verdeel de appelschijfjes en tomatenplakjes over de lever.
  • Strooi de kruidnagels, het laurierblad, knoflookpoeder, tijm, bonenkruid, zout, witte peper en peterselie over het geheel.
  • Plaats de Romertopf in een koude oven.
  • Stel de oven in op 250°C.
  • Laat de lever 75 minuten garen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Combineer met een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een lichte Pinot Noir voor een harmonieuze smaakbeleving.

Voedingswaarden

Calories: 375 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 35 g | Vet: 22 g | Zout: 1.6 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden