Romige Aardappel-preistamppot met Oesterzwammen en Bacon
Een heerlijke, romige stamppot van aardappelen en prei, met krokante bacon en oesterzwammen voor een hartige maaltijd.
Equipment
- Kookpot
- Lepel
- mes
Ingrediënten
- 900 g aardappelen geschild
- 300 g prei gesneden
- 25 g boter
- 2 pakken bakbacon à 150 g, in dikke repen
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 g oesterzwammen in grove stukken
- 150 ml melk
Instructies
- Kook de gesneden aardappelen in 20 minuten gaar.
- Stoof ondertussen de prei in de boter in een pan gedurende 5-7 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
- Bak de baconrepen in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze bruin en krokant zijn.
- Haal de bacon uit de pan, voeg de olijfolie toe aan het achtergebleven bakvet en bak hierin de oesterzwammen 2-3 minuten.
- Breng op smaak met peper en meng de uitgebakken bacon door de oesterzwammen.
- Verwarm de melk en giet deze bij de gekookte aardappelen.
- Stamp de aardappelen fijn.
- Schep de gestoofde prei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de romige stamppot over vier borden en schep het baconmengsel er bovenop.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 420 kcal | koolhydraten: 52 g | Protein: 25 g | Vet: 16 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 5 g