Romige Aardappelgratin en Truffel-gevulde Runderrollade

Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Aardappelgratin in Tulband:

  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram geraspte Gruyère kaas
  • 150 gram vegetarische spekjes
  • 10 gram tijm
  • 2 eieren
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • Peper
  • Roomboter
  • Zout

Truffelrollade:

  • 150 milliliter slagroom
  • 100 milliliter runderbouillon
  • 2 theelepels truffeltapenade
  • 1 runderrollade
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Bakboter

Instructies

  • Laat de runderrollade op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Vet de tulbandvorm in met roomboter om ervoor te zorgen dat de gratin gemakkelijk uit de vorm komt.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes (bij voorkeur met een mandoline).
  • Bak de spekjes krokant in een droge koekenpan en voeg ze toe aan de aardappelschijfjes.
  • Meng in een kom slagroom met geraspte Gruyère kaas, eieren, geperste knoflook, zout en peper.
  • Giet dit mengsel over de aardappelschijfjes en spatel alles goed door elkaar met een siliconen spatel.
  • Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig verdeeld is.
  • Vul de ingevette tulbandvorm met het aardappelmengsel en giet eventueel achtergebleven mengsel over de schijfjes.
  • Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Bak de runderrollade rondom bruin in een koekenpan met bakboter.
  • Plaats de rollade samen met de jus en 2 takjes tijm in een ovenschaal.
  • Steek een vleesthermometer in het midden van de rollade en plaats het naast de aardappelgratin in de oven.
  • Bak de rollade tot een kerntemperatuur van 60 graden Celsius voor medium gaarheid, dit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Breng de runderbouillon aan de kook en meng deze met slagroom, mosterd, truffeltapenade en Worcestershiresaus.
  • Laat het geheel inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Laat de aardappelgratin 5 minuten afkoelen voordat je de vorm omkeert.
  • Garneer met tijm.
  • Verwijder het touw van de rollade, snijd het in dunne plakken en serveer met de zelfgemaakte truffelsaus.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met haricots verts of andere groenten naar keuze.
Geniet van deze heerlijke Aardappelgratin met Truffelrollade als een hartverwarmende maaltijd voor het hele gezin!

Voedingswaarden

Calories: 680 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 34 g | Vet: 43 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees