Romige Bleekselderijsoep met Stilton

Porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ dl droge witte wijn
  • 380 ml gevogeltefond of vervang door 3½ dl water met 1 groentebouillontablet voor vegetarische optie
  • 150 g Stilton kaas
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en schil deze met een dunschiller.
  • Snijd 1 stengel in luciferdunne reepjes en de rest van de stengels in stukjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de stukjes bleekselderij en ui ca.
  • 5 minuten heel zachtjes.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door.
  • Schenk de witte wijn en 1 dl gevogeltefond erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Blijf roeren tot de massa gebonden is.
  • Voeg scheutje voor scheutje de rest van de gevogeltefond toe, verdun met 3 dl water en breng aan de kook.
  • Laat de groenten in ca.
  • 15 minuten gaar koken.
  • Snijd ondertussen de korst van de Stilton af en snijd de kaas in hele kleine stukjes.
  • Pureer de groenten en het kookvocht met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voeg de crème fraîche en de helft van de Stilton toe en mix door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Roer de bleekselderijreepjes door de soep en verwarm opnieuw, maar laat niet meer koken.
  • Schep de soep in vier diepe borden en strooi de rest van de Stilton erover.
  • Serveer met stokbrood of peterseliecroutons.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Deze romige bleekselderijsoep met Stilton vraagt om een lichte witte wijn zoals een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de romige textuur van de soep en de rijke smaak van de kaas.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 10 g | Vet: 25 g | Zout: 2 mg | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Kaas / Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Engeland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch