Romige boerenkoolstamppot met rookworst
Deze klassieke boerenkoolstamppot met romige structuur en stevige rookworst is perfect voor koude winterdagen. Comfortfood zoals het hoort.
Equipment
- deksel
- Grote kookpan
- schilmesje
Ingrediënten
- 1 eetlepel azijn
- 1 kg aardappels kruimig
- 25 g boter of margarine
- 2 rookworsten à 250 g
- 600 g boerenkool panklaar
- versgemalen peper
- zout
Instructies
- Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden.
- Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen.
- 2,5 dl water en 1 theelepel zout toevoegen.
- Boerenkool en aardappels afgedekt op matig hoog vuur aan de kook brengen.
- Boerenkool in ca.
- 10 minuten laten slinken.
- Rookworsten uit verpakking nemen en op aardappels leggen.
- Boerenkool en aardappels afgedekt nog ca.
- 15 minuten zachtjes gaar koken.
- Rookworsten uit de pan nemen en onder deksel warm houden.
- Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in een kom.
- Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen.
- Boter en azijn toevoegen en goed doorroeren.
- Scheutje kookvocht toevoegen tot een smeuïge stamppot ontstaat.
- Stamppot al roerend nog enkele minuten doorwarmen.
- Op smaak brengen met zout, peper en eventueel extra azijn.
- Stamppot over vier borden verdelen.
- Rookworst in plakjes snijden en over de stamppot leggen.
- Serveren met piccalilly of mosterd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een lik pittige mosterd of een lepel frisse piccalilly voor extra smaak. Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône past goed bij deze winterse stamppot.
Serveer met een lik pittige mosterd of een lepel frisse piccalilly voor extra smaak. Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône past goed bij deze winterse stamppot.
Voedingswaarden
Calories: 580 kcal | koolhydraten: 38 g | Protein: 20 g | Vet: 35 g | Zout: 2.8 g | Sugar: 3 g