Romige dubbele boterkoekjes met jamvulling

Romige dubbele boterkoekjes met jamvulling

Zachte, romige dubbele boterkoekjes met jam en roomkaasvulling. Heerlijk als zoete traktatie of bij een feestelijk kopje thee.
Porties: 18 9 dubbele
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • theelepel vanille-essence
  • 3 eetlepels verse roomkaas
  • 300 gram bloem
  • 300 gram boter
  • 4 eetlepels frambozenjam
  • 50 gram fijngehakte pecannoten optioneel variatie
  • 75 gram poedersuiker
  • Extra poedersuiker om te bestuiven
  • Mespunt zout
  • 2 eetlepels bourbonwhiskey optioneel variatie
  • 2 –3 theelepels sinaasappelrasp optioneel variatie
  • 1 theelepel kaneel optioneel variatie
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker

Instructies

  • Klop 275 gram boter met de suiker en vanille tot een romige massa.
  • Klop het ei erdoor.
  • Voeg zout en bloem toe en meng tot een glad deeg.
  • Vorm een platte, ronde bal en wikkel in plasticfolie.
  • Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 3 mm dikte.
  • Steek 35 rondjes uit van 5 cm doorsnee.
  • Leg ze met 2½ cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Bak de koekjes 12 tot 15 minuten.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Klop de resterende boter met de poedersuiker tot een romige massa.
  • Roer de roomkaas erdoor.
  • Besmeer de helft van de koekjes met frambozenjam.
  • Besmeer de andere helft met het roomkaasmengsel.
  • Druk steeds twee koekjes op elkaar.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Bewaar maximaal 7 dagen in een luchtdichte trommel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer de koekjes op een mooie schaal met een takje munt voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een zoete witte dessertwijn zoals een Moscato of een fruitige rosé past uitstekend bij deze koekjes.

Voedingswaarden

Calories: 215 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 2 g | Vet: 14 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 10 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Koek / Noten / Tussendoortje
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden