Romige dubbele boterkoekjes met jamvulling
Zachte, romige dubbele boterkoekjes met jam en roomkaasvulling. Heerlijk als zoete traktatie of bij een feestelijk kopje thee.
Equipment
- plasticfolie
- rooster
- Uitsteekvorm rond (5 cm)
Ingrediënten
- 1 ei
- 1½ theelepel vanille-essence
- 3 eetlepels verse roomkaas
- 300 gram bloem
- 300 gram boter
- 4 eetlepels frambozenjam
- 50 gram fijngehakte pecannoten optioneel variatie
- 75 gram poedersuiker
- Extra poedersuiker om te bestuiven
- Mespunt zout
- 2 eetlepels bourbonwhiskey optioneel variatie
- 2 –3 theelepels sinaasappelrasp optioneel variatie
- 1 theelepel kaneel optioneel variatie
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
Instructies
- Klop 275 gram boter met de suiker en vanille tot een romige massa.
- Klop het ei erdoor.
- Voeg zout en bloem toe en meng tot een glad deeg.
- Vorm een platte, ronde bal en wikkel in plasticfolie.
- Laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
- Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 3 mm dikte.
- Steek 35 rondjes uit van 5 cm doorsnee.
- Leg ze met 2½ cm tussenruimte op een bakplaat.
- Bak de koekjes 12 tot 15 minuten.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- Klop de resterende boter met de poedersuiker tot een romige massa.
- Roer de roomkaas erdoor.
- Besmeer de helft van de koekjes met frambozenjam.
- Besmeer de andere helft met het roomkaasmengsel.
- Druk steeds twee koekjes op elkaar.
- Bestuif met poedersuiker.
- Bewaar maximaal 7 dagen in een luchtdichte trommel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een takje munt voor een feestelijke uitstraling. Wijnadvies: Een zoete witte dessertwijn zoals een Moscato of een fruitige rosé past uitstekend bij deze koekjes.
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een takje munt voor een feestelijke uitstraling. Wijnadvies: Een zoete witte dessertwijn zoals een Moscato of een fruitige rosé past uitstekend bij deze koekjes.
Voedingswaarden
Calories: 215 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 2 g | Vet: 14 g | Zout: 0.2 g | Sugar: 10 g