Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Romige Paddenstoelentaartjes met Peterseliesaus

Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 300 g gemengde paddenstoelen zoals oesterzwammen en shii-takes
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 eierdooiers
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 ml slagroom
  • 30 g verse peterselie
  • 190 ml gevogeltefond
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de plakjes roomboterbladerdeeg ontdooien op een werkvlak.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.
  • Vet de taartvormpjes lichtjes in met olie.
  • Leg de plakjes deeg in de vormpjes en zorg dat het deeg ruim over de rand hangt.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van het deeg en bestrijk het met losgeklopte eierdooier.
  • Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot met 1 teentje knoflook gedurende 30 seconden.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze op hoog vuur mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de paddenstoelen uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
  • Klop de rest van de eierdooiers los met het paddenstoelenvocht.
  • Klop de bloem in 125 ml slagroom en roer dit door het eierdooiermengsel.
  • Verdeel de paddenstoelen over de taartvormpjes en schenk het roommengsel erover.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten gaar.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en hak ze grof.
  • Blancheer de peterselieblaadjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
  • Laat goed uitlekken.
  • Bak de gehakte peterselie steeltjes met de rest van de knoflook in 1 eetlepel olie gedurende 1 minuut.
  • Voeg de gevogeltefond toe en laat het geheel op hoog vuur tot een derde inkoken.
  • Roer de rest van de slagroom erdoor en laat de saus nog 3 minuten inkoken.
  • Dep de peterselieblaadjes droog, hak ze fijn en roer ze door de roomsaus.
  • Haal de taartjes voorzichtig uit de vormpjes en laat ze 1 minuut op een rooster uitdampen.
  • Leg de taartjes op borden, schenk de peterseliesaus eromheen en bestrooi met de achtergehouden peterselie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 10 g | Vet: 45 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Hoofdgerechten
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Suikervrij