Romige Terrine van Gruyère en Mascarpone met Gedroogde Vruchten
Geniet van een verfijnde terrine met de romige smaak van Gruyère en Mascarpone, gecombineerd met de zoetheid van gedroogde vruchten. Een perfect voorgerecht voor een feestelijk diner.
Equipment
- plasticfolie
- Warm mes
Ingrediënten
Vulling:
- 100 g krenten
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g dadels medjoul
- 100 g gedroogde vijgen
- 100 g rozijnen
Terrine:
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 kg mascarpone
- 500 g Gruyère
- 10 g gelatine
- 1 dl droge witte wijn
Saus:
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 40 g sjalotten fijngesnipperd
- 2 eetlepels honing
- 2 dl crème fraîche
- 0,5 bosje bieslook fijngehakt
Garnituur:
- 2 stuks shiso-purper
Instructies
Voorbereiding:
- Week de krenten en rozijnen in heet water.
- Snijd de abrikozen, vijgen en dadels in kleine blokjes.
- Laat de krenten en rozijnen op keukenpapier drogen.
Terrine:
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de witte wijn en los hierin de gelatine op.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Klop de mascarpone los met de afgekoelde gelei.
- Roer de gedroogde vruchten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Bekleed een terrinevorm met plasticfolie.
- Bedek de bodem met dunne plakken Gruyère en vul de vorm met het mascarponemengsel.
- Laat de terrine opstijven in de koeling.
Saus:
- Meng de honing door de crème fraîche en voeg al roerende de druivenpitolie toe.
- Voeg de sjalotten en bieslook toe.
- Breng op smaak met zout en peper.
Bereiding:
- Snijd de terrine in plakken met een warm mes.
Dresseren:
- Leg een plak terrine op de borden en schep de saus erbij.
- Garneer met shiso purper.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 10 g | Vet: 35 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 25 g