Roomsoep van Beerzel

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gr erwten gedroogde
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • kruidnagel
  • kruidentuiltje
  • 50 gr zurkel
  • 1 krop sla
  • 6 uien
  • 70 gr bloem
  • 20 gr kervel
  • tijm
  • 2 eigelen
  • laurier
  • peper
  • zout
  • suiker
  • 1 klontje boter
  • ¼ liter melk verse, of room
  • 3 liter rundsbouillon

Instructies

  • Laat de gedroogde erwten 24 uren weken.
  • Kook ze gaar in water samen met een ui waarin enkele knopjes kruidnagel zijn geprikt.
  • Doe er ook een wortel en het kruidentuiltje bij.
  • Bevochtig met wat rundsbouillon.
  • Was de groenten.
  • Snijd de ui in kleine stukjes en stoof ze aan in boter.
  • Voeg er een groot gedeelte van de sla, de zurkel en de kervel aan toe.
  • Giet er vervolgens de rundsbouillon bij.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.

Maak vervolgens een roux:

  • Smelt de boter, voeg er de bloem aan toe en meng goed onder elkaar.
  • Haal vlug van het vuur: de roux mag niet kleuren.
  • Mix de soep, voeg de roux tijdens het mixen langzaam aan de soep toe.
  • Laat nog even doorkoken.
  • Haal de soep door een zeef en kruid met peper, zout en suiker.

Het garnituur:

    Een chiffonade van sla:

    • snijd de sla in fijne reepjes en stoof ze aan in boter.
    • Doe hetzelfde met het restje zurkel.
    • Meng de eigelen met verse melk.
    • Houd een klontje boter en kervelpluksel opzij.
    • Voeg het hele garnituur aan de soep toe.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    Recept categorieën Soep
    Land van herkomst België