Roomsoep van Beerzel
Ingrediënten
Instructies
- Laat de gedroogde erwten 24 uren weken.
- Kook ze gaar in water samen met een ui waarin enkele knopjes kruidnagel zijn geprikt.
- Doe er ook een wortel en het kruidentuiltje bij.
- Bevochtig met wat rundsbouillon.
- Was de groenten.
- Snijd de ui in kleine stukjes en stoof ze aan in boter.
- Voeg er een groot gedeelte van de sla, de zurkel en de kervel aan toe.
- Giet er vervolgens de rundsbouillon bij.
- Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.
Maak vervolgens een roux:
- Smelt de boter, voeg er de bloem aan toe en meng goed onder elkaar.
- Haal vlug van het vuur: de roux mag niet kleuren.
- Mix de soep, voeg de roux tijdens het mixen langzaam aan de soep toe.
- Laat nog even doorkoken.
- Haal de soep door een zeef en kruid met peper, zout en suiker.
Het garnituur:
Een chiffonade van sla:
- snijd de sla in fijne reepjes en stoof ze aan in boter.
- Doe hetzelfde met het restje zurkel.
- Meng de eigelen met verse melk.
- Houd een klontje boter en kervelpluksel opzij.
- Voeg het hele garnituur aan de soep toe.