Sajoer lodeh
Geniet van deze smaakvolle Indonesische Sajoer Lodeh met groenten, gekookt in een kruidige bouillon en geserveerd met sappige varkenshaas en basmati rijst.
Equipment
- Grote kookpan
- mes
Ingrediënten
- 100 g haricots verts in stukjes gesneden
- ½ winterpeen in blokjes gesneden
- 2 uien in stukken gesneden
- 200 g taugé
- ½ spitskool in stukken gesneden
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- Enkele bloemkoolroosjes
- 100 g witte champignons in schijfjes gesneden
- 1 blikje bamboescheuten
- Boemboe sajoer boontjes naar smaak
- 2 blokken santen kokoscrème
- 1 tl kurkuma
- 1 tl trassi
- 1 tl laos
- 1 tl ketoembar korianderpoeder
- 3 blokjes groentebouillon
- 1 serehstengel citroengras
- ¾ L water
- Optioneel:
- 300 g varkenshaas in plakjes gesneden en kort gebakken
- Basmati rijst voor 4 personen, gekookt volgens de instructies op de verpakking
Instructies
- Snijd alle groenten volgens de beschrijving en zet ze apart.
- Breng ¾ liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes, kurkuma, trassi, laos, ketoembar en de serehstengel toe.
- Roer goed door.
- Voeg de haricots verts, winterpeen, uien, spitskool, rode paprika, bloemkoolroosjes en champignons toe aan de bouillon en laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
- Voeg de taugé en bamboescheuten toe en laat nog enkele minuten meekoken.
- Roer op het laatste moment de boemboe sajoer boontjes en de santen door de groentenschotel.
- Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Roer af en toe door.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de sajoer lodeh warm, samen met basmati rijst en de eventueel gebakken varkenshaas voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een koele Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 10 g | Vet: 15 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 8 g