Sajoer Lodeh met Varkenshaas en Basmati Rijst

Sajoer lodeh

Geniet van deze smaakvolle Indonesische Sajoer Lodeh met groenten, gekookt in een kruidige bouillon en geserveerd met sappige varkenshaas en basmati rijst.
Porties: 4
Bereidingstijd: 50 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g haricots verts in stukjes gesneden
  • ½ winterpeen in blokjes gesneden
  • 2 uien in stukken gesneden
  • 200 g taugé
  • ½ spitskool in stukken gesneden
  • 1 rode paprika in stukjes gesneden
  • Enkele bloemkoolroosjes
  • 100 g witte champignons in schijfjes gesneden
  • 1 blikje bamboescheuten
  • Boemboe sajoer boontjes naar smaak
  • 2 blokken santen kokoscrème
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl trassi
  • 1 tl laos
  • 1 tl ketoembar korianderpoeder
  • 3 blokjes groentebouillon
  • 1 serehstengel citroengras
  • ¾ L water
  • Optioneel:
  • 300 g varkenshaas in plakjes gesneden en kort gebakken
  • Basmati rijst voor 4 personen, gekookt volgens de instructies op de verpakking

Instructies

  • Snijd alle groenten volgens de beschrijving en zet ze apart.
  • Breng ¾ liter water aan de kook in een grote kookpan en voeg de groentebouillonblokjes, kurkuma, trassi, laos, ketoembar en de serehstengel toe.
  • Roer goed door.
  • Voeg de haricots verts, winterpeen, uien, spitskool, rode paprika, bloemkoolroosjes en champignons toe aan de bouillon en laat het geheel zachtjes sudderen tot de groenten bijna gaar zijn.
  • Voeg de taugé en bamboescheuten toe en laat nog enkele minuten meekoken.
  • Roer op het laatste moment de boemboe sajoer boontjes en de santen door de groentenschotel.
  • Laat dit nog 5 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Roer af en toe door.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de sajoer lodeh warm, samen met basmati rijst en de eventueel gebakken varkenshaas voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling of een koele Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 10 g | Vet: 15 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stoofpot
Land van herkomst Indonesië