Salade met Fourme d'Ambert en peer

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 handperen
  • 5 dl water
  • 100 g kristalsuiker
  • 75 g Fourme d'Ambert of Blue d'Auvergne of Roquefort
  • 1 zakje gemengde sla
  • zout
  • peper
  • 4 cherrytomaatjes
  • 8 gepelde walnoten

honingdressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel notenolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels honing

Instructies

  • Schil de peren.
  • Breng het water met de suiker aan de kook en pocheer de peren zacht in deze lichte suikerstroop.
  • Laat de peren afkoelen.
  • Halveer de peren en verwijder de klokhuizen.
  • Verwarm, terwijl de peren afkoelen, de grill voor op de hoogste stand.
  • Leg op elke halve peer een plakje blauwgeaderde kaas en leg deze kort onder de hete grill tot de kaas begint te smelten.
  • Meng de honingdressing door de sla, leg de halve gevulde peren erop en garneer met de cherrytomaatjes en de gepelde walnoten.

Notities / Tips / Wijnadvies

In plaats van honing kunt u in de dressing ook 1 eetlepel suikerstroop gebruiken.

Info:

Op het regionale A.O.C. kaasconcours van het Centraal Massief in het plaatsje Riom-es-Montagnes in Frankrijk lag een brochure met een leidraad voor het proeven van kaas, zoals deze op de basisscholen wordt gebruikt. Net als bij het proeven van wijn en chocolade, worden dezelfde stappen gevolgd.
1. Kijken naar het uiterlijk van de kaas, egaal, niet te veel gaten, gaten gelijkmatig verdeeld, kleur, korst.
2. Aanraken. Voelen van de structuur van de kaas. Hard, zacht, soepel, veerkrachtig. Breek een stukje kaas doormidden en zie hoe het uiteenvalt. Kaas vlak bij de korst is steviger dan in het midden van de kaas.
3. Ruiken. Aan de geur kun je bepaalde kazen herkennen. Fourme d'Ambert en Blue d'Auvergne ruiken bijvoorbeeld, net als Roquefort, naar paddestoelen.
4. Proeven. Smaakt de kaas zout, zurig, bitter? Iedere kaas heeft een kenmerkende smaak, die min of meer door een ieder wordt gewaardeerd.
5. Mondgevoel. Hoe komt de kaas over in de mond: een zachte geitenkaas voelt heel anders dan een harde koeienkaas of een zachte roodschimmelkaas.
Het is een andere manier van proeven, maar zeker leuk om een keer te proberen en zo andere smaaknuances te ontdekken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Kaas / Salade
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch