Salade van gebakken brood met tonijn

AH 12 maanden Lekker Eten
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pain de campagne ongesneden (400 g), zonder korst
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 sjalotten in dunne plakjes
  • 1 el witte wijnazijn
  • 4 trostomaten
  • 1 teen knoflook
  • 200 g tonijn vers (dikke stukken)
  • 4 el zwarte olijven
  • 2 el kappertjes

Instructies

Voorbereiden:

  • Verwarm de oven voor op 175°c
  • Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
  • Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
  • Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
  • Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
  • Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
  • Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.

Bereiden

  • Verhit een koekenpan.
  • Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
  • Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
  • Snijd de tonijn in dunne plakken.
  • Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
  • Verdeel de salade over 4 borden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tomaten ontvellen:

kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.

Weet:

hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood / Salade / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Italië