Salmis des Bernardins
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Instructies
- In een ruime cocotte of dikwandige braadpan wordt per eend 50 ml genuaolie verwarmd met, per eend ½ teentje knoflook.
- Wanneer het teentje bruin is geworden wordt het verwijderd.
- Nu wordt de olie stevig verhit [tot blauwe damp] en de eenden snel bruingebakken.
- Vervolgens gaat [per eend] een half wijnglas rode bordeaux erbij; men stooft de eenden nu nog ongeveer 20 minuten.
- Het gevogelte wordt vervolgens in mooie, flinke stukken getrancheerd.
- In de braadjus brengt men nu: tijm, laurier, kruidnagels, peperbollen, mosterdmeel, gemberpoeder en zout.
- De stukken eend gaan terug in de pan; deze wordt liefst luchtdicht gesloten [deksel bijvoorbeeld rondom afsluiten met een rand waterdeeg] en nog één tot anderhalf uur gestoofd.
- Voor het opdienen wordt de saus gezeefd en over de stukken eend gegoten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Dit recept is bruikbaar voor alle watervogels, dus eenden, smienten,
pijlstaarten, talingen enz. In het bovenstaande wordt echter voor
de eenvoud gesproken over eenden.
pijlstaarten, talingen enz. In het bovenstaande wordt echter voor
de eenvoud gesproken over eenden.