Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

Saté Ajam Betawi van Kippengehakt

saté van kippengehakt uit Batavia
Porties: 4
Bereidingstijd: 55 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine
  • Kleine sauspan

Ingrediënten

  • 500 gram kippengehakt

Voor de kruidenmarinade:

  • 2 rode uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 kemirinoten candlenuts
  • 1 eetlepel trassiwater opgeloste garnalenpasta
  • 4 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels Javaanse suiker gula Jawa
  • theelepel zout
  • 1 eetlepel asemwater opgeloste tamarinde

Voor de saus:

  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 3 kemirinoten candlenuts, fijngemaakt
  • 2 dl dikke santen kokosmelk
  • Olie om te besprenkelen

Kruiden:

  • 2 theelepels peper
  • 1 eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • 2 eetlepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 eetlepels geraspte kokos

Instructies

  • Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
  • Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
  • Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
  • Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
  • Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
  • Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
  • Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
  • Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.

Voedingswaarden

Calories: 380 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 26 g | Vet: 28 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Barbecue / Bijgerecht / Hoofdgerechten / Kip
Land van herkomst Indonesië
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij