Saté Ajam Betawi van Kippengehakt
saté van kippengehakt uit Batavia
Equipment
- barbecue of grill
- satéstokjes
- Vijzel of keukenmachine
- Kleine sauspan
Ingrediënten
- 500 gram kippengehakt
Voor de kruidenmarinade:
Voor de saus:
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- 3 kemirinoten candlenuts, fijngemaakt
- 2 dl dikke santen kokosmelk
- Olie om te besprenkelen
Kruiden:
- 2 theelepels peper
- 1 eetlepel djinten gemalen komijnzaad
- 2 eetlepels ketoembar gemalen korianderzaad
- 3 eetlepels geraspte kokos
Instructies
- Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
- Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
- Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
- Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
- Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
- Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
- Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
- Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
- Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 26 g | Vet: 28 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 4 g