Savooiekoolstamppot met Romige Aardappelpuree

Savooiekoolstamppot met Romige Aardappelpuree

Deze groene koolstamppot met smeuïge aardappelpuree en een rijke botersmaak is een klassiek comfort food gerecht. Heerlijk om te serveren met kalfsoesters of gewoon als vegetarisch hoofdgerecht.
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g aardappels
  • Zout en peper naar smaak
  • 500 g savooiekool
  • 150 g boter
  • 1,5 dl melk

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de bladeren van de savooiekool los, verwijder de harde nerven en scheur de bladeren in grove stukken.
  • Smelt 100 g boter in een steelpan.
  • Leg de savooiekool in een pan, sprenkel de gesmolten boter eroverheen en smoor de kool afgedekt op laag vuur gedurende ongeveer 25 minuten totdat deze zacht is.
  • Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
  • Stamp de aardappelen met een pureestamper of pureeknijper tot een gladde puree.
  • Klop scheutje voor scheutje de melk door de puree en voeg de resterende boter toe.
  • Roer de gesmoorde savooiekool met het stoofvocht door de puree.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Notities / Tips / Wijnadvies

Optioneel:

Serveer met kalfsoesters voor een luxe toevoeging.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay. De rijke boterige smaak van de wijn sluit perfect aan bij de romige puree en gesmoorde kool.

Voedingswaarden

Calories: 500 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 10 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch