Savooiekoolstamppot met Romige Aardappelpuree
Deze groene koolstamppot met smeuïge aardappelpuree en een rijke botersmaak is een klassiek comfort food gerecht. Heerlijk om te serveren met kalfsoesters of gewoon als vegetarisch hoofdgerecht.
Ingrediënten
- 750 g aardappels
- Zout en peper naar smaak
- 500 g savooiekool
- 150 g boter
- 1,5 dl melk
Instructies
- Kook de aardappelen in een pan met water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal de bladeren van de savooiekool los, verwijder de harde nerven en scheur de bladeren in grove stukken.
- Smelt 100 g boter in een steelpan.
- Leg de savooiekool in een pan, sprenkel de gesmolten boter eroverheen en smoor de kool afgedekt op laag vuur gedurende ongeveer 25 minuten totdat deze zacht is.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droogkoken.
- Stamp de aardappelen met een pureestamper of pureeknijper tot een gladde puree.
- Klop scheutje voor scheutje de melk door de puree en voeg de resterende boter toe.
- Roer de gesmoorde savooiekool met het stoofvocht door de puree.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Notities / Tips / Wijnadvies
Optioneel:
Serveer met kalfsoesters voor een luxe toevoeging. Wijnadvies: Combineer deze stamppot met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay. De rijke boterige smaak van de wijn sluit perfect aan bij de romige puree en gesmoorde kool.Voedingswaarden
Calories: 500 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 10 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 3 g