Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool

Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Porties: 8
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Scholfilet:

  • 16 scholfilets
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Mousseline:

  • 500 g aardappelen geschild en gesneden
  • 1 liter visfond
  • 1 dl room
  • 1 dl witte wijn
  • 80 g eidooier
  • Truffelpasta naar smaak

Saus:

  • Kookvocht van de aardappelen
  • Crème fraîche
  • Peper
  • Zout

Garnituur:

  • 500 g zuurkool
  • Laurier
  • Room
  • Tijm
  • Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden

Instructies

Scholfilet:

  • Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
  • Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
  • Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.

Mousseline:

  • Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
  • Bewaar de puree tot gebruik.

Garnituur:

  • Spoel de zuurkool af onder koud water.
  • Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
  • Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Scholfilets:

  • Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
  • Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met truffelpasta.
  • Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.

Saus:

  • Verhit het kookvocht van de aardappelen en roer er crème fraîche door.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking:

  • Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
  • Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
  • Schep de saus rondom het gerecht.
  • Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 35 g | Vet: 25 g | Zout: 3 mg | Sugar: 4 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Vis
Land van herkomst Frankrijk
Feestdagen etc Kerst / Pasen