Schotse ontbijtbolletjes

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 450 g ongebleekt meel plus extra om te bestuiven
  • 2 dl zout
  • 20 g verse gist
  • dl lauwwarme melk
  • dl lauwwarm water
  • 2 eetlepels melk om te glazuren

Instructies

  • Vet twee bakplaten in.
  • Zeef het meel en het zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Los de gist op in de melk en voeg dan het water toe.
  • Giet het papje in het kuiltje en maak van het geheel een zacht deeg
  • Kneed het deeg licht door en laat het afgedekt met ingevette plasticfolie op een warme plaats 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Leg het op een met bloem bestoven oppervlak en sla het terug
  • Verdeel het deeg in tien gelijke delen.
  • Kneed ze recht en rol ze uit tot platte ovalen of tot rondjes met een doorsnee van 9 cm.
  • Leg ze met voldoenden tussenruimte op de bakplaten en bedek ze met een stuk ingevette plasticfolie.
  • Laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen
  • Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
  • Druk de bolletjes met drie vingers in om de luchtbelletjes te verdelen en blaasjes te voorkomen.
  • Bestrijk ze met melk en bestuif ze met bloem.
  • Bak ze in 15-20 minuten lichtbruin en bestuif ze dan nogmaals.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brunch / Lunch / Ontbijt
Land van herkomst Schotland