Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Een luxueuze en elegante presentatie van Noix de Saint Jacques aux poireaux (Sint Jacobsschelpen met prei), geserveerd in decoratieve schelpen met een gouden bladerdeeglaag. Het gerecht bevat malse coquilles op een bedje van gebakken prei en venkel, gegarneerd met een vleugje kerriepoeder. De setting is gestileerd in een levendig Mexicaans-thema met kleurrijke textielen, heldere citrusaccenten en zachte verlichting, wat zorgt voor een feestelijke en uitnodigende eetervaring.

Sint-Jacobsschelpen met Prei en Bladerdeeg

Noix de Saint Jacques aux poireaux
Elegant gerecht van Sint-Jacobsschelpen met prei, venkel en bladerdeeg, perfect voor feestelijke diners.
Porties: 6
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg grof zeezout
  • 3 eetlepels Noilly Prat droge witte vermouth
  • 40 g boter in kleine dobbelsteentjes
  • 50 g venkelknol in dunne reepjes
  • 6 coquilles Saint Jacques diepvries
  • 6 plakjes bladerdeeg van 10 x 10 cm
  • 100 g prei in dunne schijfjes
  • 1 eidooier losgeklopt
  • Kerrie
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voorbereiden:

  • Haal het harde parelmoergedeelte van de coquilles en halveer het witte deel.
  • Verwarm 10 g boter in een pan en bak de prei en venkel 5 minuten.
  • Verdeel het prei-venkelmengsel over de lege schelpen en leg er een gehalveerde coquille op.
  • Voeg het oranje kuitgedeelte toe aan elke schelp.
  • Bestrooi met peper, zout en een beetje kerrie.
  • Schenk Noilly Prat en verdeel de resterende boter over de schelpen.
  • Rol de ontdooide bladerdeegplakjes dun uit en vouw ze over de gevulde schelpen.
  • Plak vast met eidooier.
  • Snijd uit het resterende deeg 6 decoratieve schelpvormen en plak ze met wat water op de bladerdeegdakjes.
  • Bewaar de schelpen afgedekt in de koelkast.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het bladerdeeg met eidooier.
  • Bak de schelpen 8 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak een bedje van grof zeezout op elk bord en plaats de hete Sint-Jacobsschelpen erop.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Je kunt ook de schelpen vullen met reepjes andere vis of garnalen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een glas Noilly Prat zelf past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 280 kcal | koolhydraten: 16 g | Protein: 12 g | Vet: 18 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk
Jaargetijde: Winter
Geschikt voor Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc Kerst