Sint-Jakobsschelpen op Perigourdine wijze
Een verfijnd Frans gerecht met Sint-Jakobsschelpen, romige truffelsaus en een vleugje cognac. Ideaal voor speciale gelegenheden!
Ingrediƫnten
- 500 g diepgevroren Sint-Jakobsschelpen
- 100 g boter
- 2 dl slagroom
- 3 eidooiers
- 1 glaasje cognac of 2 dl madeira/porto
- 2 el meel
- 1 klein blik gebroken truffels met sap
- 1 el gehakte peterselie
- 1 citroen
- Peper en zout
Instructies
Voorbereiding:
- Laat de Sint-Jakobsschelpen gedurende 1 uur ontdooien in melk.
- Giet ze af en bedek ze lichtjes met meel.
Schelpjes bereiden:
- Smelt de boter in een grote pan en leg de Sint-Jakobsschelpen erin.
- Laat ze enkele minuten op een laag vuur bakken.
Saus bereiden:
- Voeg de cognac of madeira toe aan de pan en laat op hoog vuur inkoken tot de saus goed aan de schelpen kleeft.
- Voeg de helft van de slagroom toe en meng goed.
- Roer de truffels samen met het sap uit het blikje door de saus.
- Laat enkele minuten zachtjes sudderen en roer regelmatig.
Afwerking:
- Haal de pan van het vuur en voeg de resterende slagroom toe waarin de eidooiers al zijn verwerkt.
- Zet de pan terug op laag vuur en laat de saus gedurende 2 minuten zachtjes bakken.
Kruiden en serveren:
- Breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap.
- Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
- Strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een knapperige salade of gestoomde groenten en vers stokbrood om de heerlijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Combineer met een droge champagne sec, een volle witte wijn zoals Graves, of een zoete Sauternes voor een klassieke pairing.
Voedingswaarden
Calories: 380 kcal | koolhydraten: 8 g | Protein: 22 g | Vet: 28 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 2 g