Sous-vide Aardappelgratin

Sous-vide Aardappelgratin

Porties: 35
inclusief kook- en koeltijd 1 uur 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Grote vacuümzak (300 x 400 mm)
  • Vacumeermachine
  • Steamer (stoomoven)
  • Snelkoeler

Ingrediënten

  • 3 dl room
  • 7 dl runder- of gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel knoflookmix
  • 20 g zout
  • 2 g peper
  • 2 kg dun gesneden aardappelen

Instructies

  • Meng in een grote kom de room en bouillon met de knoflookmix, zout en peper.
  • Weeg de vloeistof per recept af en vacumeer dit om de juiste hoeveelheid bij de aardappelen te krijgen.
  • Voeg de dun gesneden aardappelen toe aan de vloeistof.
  • Als de aardappelen al gesneden zijn en in zakken zitten, laat deze dan dicht tot ze in de vloeistof kunnen worden gedaan.
  • Doe de aardappelen en vloeistofmassa in een grote vacuümzak en vacumeer deze op stand 2.
  • Een tip is om de vacuümzak in een bak te plaatsen zodat hij niet omvalt tijdens het vacumeren.
  • Stoom de vacuümzak met de aardappelen gedurende 20 minuten in de steamer.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn door voorzichtig in de zak te knijpen.
  • Koel de aardappelen in de snelkoeler gedurende 45 minuten, niet langer om de juiste textuur te behouden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van deze aardappelgratin.

Voedingswaarden

Calories: 150 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 2 g | Vet: 9 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Frankrijk
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch