Spaanse broodsalade

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 dikke sneden bruinbrood ontkorst
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 8 rijpe trostomaten
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout
  • zwarte peper
  • 5 takjes verse basilicum

Instructies

  • Snijd het brood in blokjes.
  • Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.
  • Verhit de olie in een koekenpan, voeg de knoflook en de broodblokjes toe en bak de broodblokjes al omscheppend goudbruin en knapperig.
  • De broodblokjes nemen redelijk wat vet op, maar dit is nodig.
  • Wie croûtons mager wil bakken, krijgt harde en verbrande blokjes, in plaats van glanzend goudgeel en krokant.
  • Neem het brood en de knoflook uit de pan en dep de pan met keukenpapier droog.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukken.
  • Doe de gebakken broodblokjes in een slakom.
  • Pel de ui en snijd hem in dunne ringen.
  • Voeg de tomaten, de ui, het citroensap, zout, royaal zwarte peper en de grofgehakte basilicum aan de blokjes brood in de slakom toe, schep luchtig om en serveer als voor- of lunchgerecht.

Notities / Tips / Wijnadvies

Sla met brood of brood met sla, wat was er eerder? Brood met sla wordt meest gedacht, omdat in de Franse keuken het gebruik van gebakken broodblokjes - croûtons - al een eeuwigheid bekend is. Toch zien we in de hedendaagse keuken steeds vaker sla met brood, met name het 'broodje gezond' in broodjeszaken en brasseries.
Het succes van sla met brood heeft vooral te maken met het 'mondgevoel'. Het mondgevoel is wat anders dan smaak, het heeft te maken met de fysieke sensatie die zich afspeelt tussen wangen, tong en gehemelte. Het blijkt dat bepaalde substanties die tegenstrijdig zijn aan elkaar, zoals knapperig en zacht, of zalvend en prikkelend schuimig, een plezierig gevoel opwekken of een verrassing veroorzaken. Vandaar de succesvolle combinatie van krokante croûtons en sappige sla of salade.
Deze salade met rijpe tomaten, vol lycopeën waarvan men veronderstelt dat het beschermt tegen prostaat- en borstkanker, bruin brood, rijk aan vitamine B en vezels, uien en knoflook, voor meer weerstand en het kruid basilicum dat rustgevend en anti-depressief werkt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------