Spek uit de Oven (West-Brabants)

Goudbruin gebakken West-Brabants rugspek met knapperig zwoerd, in plakken gesneden en geserveerd met mosterd op brood van ongebuild tarwemeel, op een houten tafel.

Spek uit de Oven (West-Brabants)

Een traditioneel West-Brabants gerecht van langzaam in de oven gebakken spek, met een knapperig zwoerd en een rijke smaak.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Braadslee of grote vuurvaste schotel

Ingrediënten

  • Een stuk gezouten en gedroogd rugspek

Instructies

  • Was het spek grondig.
  • Maak inkepingen in het zwoerd op ca.
  • ¾ - 1 cm afstand.
  • Plaats het spek met het zwoerd naar boven in de braadslee of vuurvaste schotel.
  • Bak het spek in een voorverwarmde oven (175-185 °C) gedurende 1-1,5 uur, tot het gaar en bruin is.
  • Laat het spek na het bakken afkoelen.
  • Snijd het afgekoelde spek in dunne plakjes.
  • Serveer de plakjes spek op brood van ongebuild tarwemeel, eventueel met peper en mosterd.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en grove mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 20 g | Vet: 30 g | Zout: 2 g | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ovenschotel / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland / Noort Brabant
Jaargetijde: Alle Jaargetijden