Spek uit de Oven (West-Brabants)
Een traditioneel West-Brabants gerecht van langzaam in de oven gebakken spek, met een knapperig zwoerd en een rijke smaak.
Equipment
- Braadslee of grote vuurvaste schotel
Ingrediënten
- Een stuk gezouten en gedroogd rugspek
Instructies
- Was het spek grondig.
- Maak inkepingen in het zwoerd op ca.
- ¾ - 1 cm afstand.
- Plaats het spek met het zwoerd naar boven in de braadslee of vuurvaste schotel.
- Bak het spek in een voorverwarmde oven (175-185 °C) gedurende 1-1,5 uur, tot het gaar en bruin is.
- Laat het spek na het bakken afkoelen.
- Snijd het afgekoelde spek in dunne plakjes.
- Serveer de plakjes spek op brood van ongebuild tarwemeel, eventueel met peper en mosterd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en grove mosterd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.
Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 20 g | Vet: 30 g | Zout: 2 g | Sugar: 1 g