Spinazie met Panir (Palak Paneer)
Een klassiek en smaakvol Indiaas bijgerecht van verse spinazie, bereid met een kruidige saus van ui, knoflook en tomatenpuree. Het gerecht wordt compleet gemaakt met blokjes panir, een verse, Indiase kaas.
Equipment
- grote braadpan,
- mes
- pollepel
Ingrediënten
- klontje roomboter
- 1 grote ui of 2 middelgrote uien
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 0,5 theelepel garam masala
- 1,5 theelepel gemalen koriander
- 0,5 theelepel geelwortelpoeder turmeric
- 0,25 theelepel chillipoeder
- 0,5 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- 500 gr verse wilde spinazie (of diepvriesequivalent)
- 250 gr panir
Instructies
- Was de spinazie grondig en verwijder de harde stelen.
- Snijd de spinazie in grove stukken.
- Smelt een klontje boter in een grote braadpan op laag vuur.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Fruit de ui en knoflook zachtjes in de boter.
- Pas op dat de boter niet verbrandt.
- Bak tot ze glazig en zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe aan het mengsel en laat het zachtjes meebakken.
- Voeg de garam masala, gemalen koriander, geelwortelpoeder, chillipoeder, gemberpoeder en zout toe.
- Blijf goed roeren zodat de kruiden niet aanbranden.
- Voeg de grove stukken spinazie toe aan de pan.
- De spinazie zal snel slinken.
- Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Roer zo nu en dan door.
- Snijd de panir in blokjes.
- Voeg de panirblokjes toe aan de spinazie en laat alles nog even goed warm worden.
- Dien het gerecht direct op.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Heerlijk met droge, geurende basmati rijst en een dahl (linzengerecht).Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn, zoals een Pinot Blanc of een Verdejo, past goed bij de kruidige smaken.Voedingswaarden
Calories: 350 kcal | koolhydraten: 15 g | Protein: 25 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 g | Sugar: 5 g