Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Spitskoolstamppot met chorizo en rookworst, geserveerd in een rustiek keramisch schaaltje. De stamppot is romig en gemengd met zacht gesmoorde spitskool. Plakjes pittige chorizo en sappige rookworst zorgen voor een rijke, hartige smaak. Afgewerkt met verse peterselie en versgemalen zwarte peper, sfeervol gepresenteerd op een houten tafel met natuurlijke belichting.

Spitskoolstamppot met Chorizo en Rookworst

Een hartige stamppot met zachte spitskool, kruidige chorizo en rookworst, op smaak gebracht met tijm en karwijzaad.
Porties: 4
Bereidingstijd: 35 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg spitskool in repen
  • 1 grote ui gesneden
  • 1 rookworst ± 250 g, in plakjes
  • ½ bouillontablet
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel tijm
  • dl water
  • 150 g chorizo in stukjes
  • 750 g aardappelen geschild en in stukken

Instructies

  • Maak de spitskool schoon en snijd in repen.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd in stukken.
  • Verhit een pan en bak de chorizo 4 minuten op laag vuur tot het vet vrijkomt.
  • Schep de chorizo op een bord en fruit de ui 1 minuut in het bakvet.
  • Voeg de spitskool, aardappelen en tijm toe en bak 2 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erboven, voeg het karwijzaad en 1½ dl water toe.
  • Laat het geheel 20 minuten op laag vuur zachtjes garen met het deksel schuin op de pan.
  • Snijd intussen de rookworst in plakjes.
  • Giet het spitskool-aardappelmengsel af en stamp goed door elkaar.
  • Schep de rookworst en chorizo erdoor en warm de stamppot nog even door.
  • Serveer direct.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een lepel grove mosterd en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Rioja past goed bij de hartige smaken van de chorizo en rookworst.

Voedingswaarden

Calories: 680 kcal | koolhydraten: 65 g | Protein: 30 g | Vet: 35 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Stamppot / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst