Stap voor stap vanilleroomijs maken
AllerHande 2004
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 250 ml slagroom
- 4 eierdooiers of 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel
- 150 g witte basterdsuiker
- 250 ml volle melk
Instructies
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het zwarte merg eruit met de punt van een mes.
- Klop in een kom de slagroom met een mixer half stijf.
- In een andere kom klop je de eierdooiers (of gepasteuriseerd eigeel) met de basterdsuiker tot een dikke, bleekgele crème.
- Roer het vanillemerg door het dooiermengsel.
- Voeg geleidelijk, al kloppend, de melk toe aan het dooiermengsel.
- Schep voorzichtig de half opgeklopte slagroom door het mengsel tot een homogeen mengsel ontstaat.
- Klem het motordeel in het deksel van de ijsmachine.
- Haal de koelbak uit de vriezer en plaats deze in de ijsmachine.
- Zet de roerder op de koelbak en klik het deksel vast.
- Schakel de machine in op de stand voor compact ijs.
- Giet het mengsel via de vulopening in de kom en laat het 40-50 minuten draaien tot het een smeuïge ijsconsistentie heeft.
- Voeg eventuele smaakvariaties toe via de vulopening na 30 minuten draaien.
- Als je het ijs niet direct eet, schep het dan met een spatel in een schone diepvriesdoos en bewaar het in de diepvries (maximaal 1 week).
- Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast (15-20 minuten) of op het aanrecht (5-10 minuten) op temperatuur komen.
- Gebruik een ijsboltang, gedoopt in warm water en afgeschud, om mooie gladde bollen van het ijs te scheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer een bolletje vanilleroomijs in een kop hete espresso koffie bij een punt warme appeltaart, in een opgevouwen flensje in een schuimige milkshake met banaan en melk met een scheutje likeur, of boerenjongens met warme chocoladesaus en warme kersen (uit pot of blik) met een saus van gepureerd en gezoet zacht fruit (bijv. frambozen of perziken).
Smaakvariaties:
Voeg na 30 minuten, als het ijsmengsel bijna klaar is, via de vulopening ingrediënten toe:- Grof gehakte ongezouten noten (walnoten, pecannoten, hazelnoten, pinda's of pistachenootjes)
- Stukjes gesneden fruit, gepureerde banaan, of hele bessen
- Grof gehakte chocolade of smarties
- Fijngesneden zachte karamel In rum gewelde rozijnen
- Kaneel
- Verbrokkelde koekjes