Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus

Stroopwafel cheesecake met karamelsaus, geserveerd op een rustieke houten tafel, gegarneerd met kruimels stroopwafel en poedersuiker.

Stroopwafel Cheesecake met Karamelsaus

koelkast 8 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Bodem:

  • 250 gram stroopwafelkruimels zonder karamel
  • 100 gram boter

Cheesecake:

  • 250 gram roomkaas
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram witte chocolade
  • 4 stroopwafels
  • 2 eetlepels poedersuiker

Karamelsaus:

  • 200 gram kristalsuiker
  • 175 milliliter slagroom
  • 50 milliliter water
  • 20 gram roomboter kamertemperatuur
  • Garnering:
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • Stukjes stroopwafel

Instructies

Bodem

  • Maal de stroopwafelkruimels in een keukenmachine tot ze fijn zijn, maar nog wel wat structuur behouden.
  • Smelt de boter in een ruime pan en voeg de gemalen stroopwafels toe.
  • Meng goed door met een siliconen spatel.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem.
  • Druk stevig aan met een lepel en zet de springvorm in de koelkast.

Karamelsaus

  • Breng in een pan water aan de kook samen met de kristalsuiker.
  • Roer niet in de pan.
  • Verwarm ondertussen in een andere steelpan de slagroom tot net onder het kookpunt.
  • Zodra de karamel goudbruin is, voeg je voorzichtig de warme slagroom toe terwijl je blijft roeren met een garde (let op voor spatten).
  • Haal de pan van het vuur en roer de boter door de karamelsaus.
  • Laat de saus afkoelen.

Cheesecake

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens in een kom met de roomkaas.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en spatel dit voorzichtig door het roomkaasmengsel.
  • Snijd vier stroopwafels in stukjes met een scherp koksmes en meng deze door het roomkaasmengsel.

Samenstellen

  • Giet driekwart van de karamelsaus over de afgekoelde koekbodem.
  • Zet dit 10 minuten in de koelkast.
  • Verdeel daarna het roomkaasmengsel gelijkmatig over de karamellaag en strijk het glad.
  • Laat de cheesecake minimaal 8 uur opstijven in de koelkast.

Garnering

  • Klop voor de garnering de slagroom stijf met de poedersuiker en doe dit in een spuitzak met een groot kartelmondje.
  • Spuit toeven slagroom op de cheesecake en garneer met de achtergehouden karamelsaus en stukjes stroopwafel.
  • Serveer de Stroopwafel Cheesecake gekoeld en geniet ervan!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Taart