Sushi van Koninklijke Marine
gekruide rijst
Ingrediënten
- 400 gram kortkorrelige rijst
- 1 stukje kombu soort gedroogd zeewier 5 cm
Voor de dressing:
- 4 eetlepels rijstazijn
- 3 eetlepels kristalsuiker fijne
- 2 theelepel zout
- 2 eetlepels mirin
- sake of droge sherry
Instructies
- Was de rijst zorgvuldig en laat hem 20 min. weken in ruim water.
- Laat de rijstdan 30 min. uitlekken.
- Breng 6 dl water aan de kook en voeg de uitgelekte rijst toe
- . Doe het stukje kombu erbij.
- Breng alles opnieuw aan de kook.
- Leg het deksel op de pan en laat de rijst 15 tot 18 min. zachtjes koken.
- Maak intussen de dressing voor de sushi door alle aangegeven ingrediënten met elkaar te vermengen.
- Blijf roeren totdat zout en suiker opgelost zijn.
- Neem de pan met rijst van het vuur en laat hem met gesloten deksel 10 min. staan.
- Neem hierna het stukje kombu weg en doe de rijst in een grote kom.
- Schep de rijst eenmaal om met een grote vork.
- Schenk direct hierna de dressing erover.
- Schep de rijst opnieuw om en laat de rijst afkoelen tot dat ze lauwwarm is en geschikt om te verwerken.