Taart met venkel, ui en boerenkaas

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 blikjes pizzadeeg (uit de koeling) of 600 g zelfgemaakt pizzadeeg
  • 5 grote uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 takjes verse tijm 1 eetlepel blaadjes
  • zout
  • peper
  • 750 g venkel
  • 3 eieren
  • 2 dl melk
  • 125 g verse roomkaas
  • 100 g geraspte belegen boerenkaas
  • zwarte olijven

Instructies

  • Bekleed het bakblik met bakpapier of bakfolie, rol het deeg uit tot een dikte van ±½ cm en bekleed het bakblik hiermee.
  • Prik het deeg op meerdere plaatsen in.
  • Pel de uien en de knoflook en snijd de uien in ringen en de knoflook in dunne plakjes.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de ui en de knoflook op laag vuur lichtbruin.
  • Voeg de tijm en naar smaak zout en peper toe.
  • Maak intussen de venkel schoon, bewaar het groen en snijd de knollen in de lengte in 6-8 stukken.
  • Doe de venkel bij het uimengsel en bak de groente, afgedekt, 5-7 minuten mee.
  • Laat de vulling wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Klop de eieren los met de melk, de roomkaas en zout en peper.
  • Bestrooi de deegbodem met de geraspte kaas, zodat overtollig groentevocht kan worden opgenomen.
  • Verdeel het ui-venkelmengsel erover en schenk het eimengsel erover uit.
  • Leg hier en daar wat ontpitte olijven en bak de taart 25-35 minuten.
  • Al het vocht moet zijn gestold en de bodem moet goudbruin zien.
  • Garneer met het achtergehouden venkelgroen

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met een groene salade.

Info:

Venkel komt van het Latijnse foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de venkelgeur op de geuren van hooi leek.
Venkel ziet eruit als een witte bol maar is een samengegroeide laag verdikt blad van de plant, de zogenaamde bladscheden. Het jonge topgroen, de veertjes, is goed te gebruiken als garnering of in salades.
De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan, maar ook bij problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen.
Voor een rechthoekig bakblik van ± 33 x 30x 3cm
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hartige taart / Hoofdgerechten
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch