Teppan-yaki
Teppan-yaki is één van de bekendste Japanse gerechten. Er zijn zelfs
speciale Teppan-yaki restaurants waarbij de gasten rond een grote bakplaat
(teppan) zitten, waarop de kok malse stukjes vlees, groenten, vis of
garnalen roostert. Heeft u een tafelgrill, dan maakt u ook thuis heel
makkelijk zelf Teppan-yaki. Eventueel kunt u de ingrediënten ook op het
fornuis in een grote koekepan bakken en ze daarna direct serveren.
Ingrediënten
- 400 gram kogelbiefstuk of ossehaas
- 1 kleine aubergine
- 2 uien
- 1 groene paprika
- 100 gram taugé
- 100 gram shii-take
- een stukje verse gember ± 2 cm
- 1 dl Japanse sojasaus Kikkoman
- ½ dl mirin Japanse rijstwijn of droge sherry
- ½ eetlepel basterdsuiker
- olie
- 8 rauwe gamba's
- versgemalen peper
Instructies
- Leg de biefstuk ± 1 uur in vriezer, zodat het vlees half bevroren is.
- Snijd de aubergine in dunne plakken, leg de plakken ± 15 minuten in ruim
- water met zout, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze met keukenpapier
- droog.
- Snijd de uien in en de paprika in dunne ringen.
- Spoel de taugé af.
- Schil de gember en pers die boven een kommetje met een knoflookpers uit.
- Roer er de sojasaus, mirin en basterdsuiker door en verdeel dit over 4 kleine
- kommetjes.
- Snijd de biefstuk in heel dunne plakjes.
- Rangschik de groenten, biefstuk en garnalen op platte schalen.
- Verhit de tafelgrill, bestrijk die met olie en bak er de groenten, biefstuk en
- garnalen op.
- Bestrooi ze met peper en haal ze door het sausje.
- Serveer er gekookte (Japanse) rijst bij.