Teppan-yaki

Teppan-yaki

Teppan-yaki is één van de bekendste Japanse gerechten. Er zijn zelfs speciale Teppan-yaki restaurants waarbij de gasten rond een grote bakplaat (teppan) zitten, waarop de kok malse stukjes vlees, groenten, vis of garnalen roostert. Heeft u een tafelgrill, dan maakt u ook thuis heel makkelijk zelf Teppan-yaki. Eventueel kunt u de ingrediënten ook op het fornuis in een grote koekepan bakken en ze daarna direct serveren.
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 gram kogelbiefstuk of ossehaas
  • 1 kleine aubergine
  • 2 uien
  • 1 groene paprika
  • 100 gram taugé
  • 100 gram shii-take
  • een stukje verse gember ± 2 cm
  • 1 dl Japanse sojasaus Kikkoman
  • ½ dl mirin Japanse rijstwijn of droge sherry
  • ½ eetlepel basterdsuiker
  • olie
  • 8 rauwe gamba's
  • versgemalen peper

Instructies

  • Leg de biefstuk ± 1 uur in vriezer, zodat het vlees half bevroren is.
  • Snijd de aubergine in dunne plakken, leg de plakken ± 15 minuten in ruim
  • water met zout, laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze met keukenpapier
  • droog.
  • Snijd de uien in en de paprika in dunne ringen.
  • Spoel de taugé af.
  • Schil de gember en pers die boven een kommetje met een knoflookpers uit.
  • Roer er de sojasaus, mirin en basterdsuiker door en verdeel dit over 4 kleine
  • kommetjes.
  • Snijd de biefstuk in heel dunne plakjes.
  • Rangschik de groenten, biefstuk en garnalen op platte schalen.
  • Verhit de tafelgrill, bestrijk die met olie en bak er de groenten, biefstuk en
  • garnalen op.
  • Bestrooi ze met peper en haal ze door het sausje.
  • Serveer er gekookte (Japanse) rijst bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Japan