Tomatensoep met vleesballetjes

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de vleesballetjes:

  • 250 gr gehakt half kalfs- half rundvlees
  • 1 ei
  • 80 gr paneermeel
  • peper
  • zout

Eventuele mergballetjes:

  • 2 mergpijpjes
  • 1 ei
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 100 gr paneermeel

Voor de soep:

  • 2 preistengels
  • 1 stuk voetselder
  • 2 grote uien
  • 2 wortelen
  • 50 gr erwten verse of diepvries
  • 50 gr groene boontjes
  • 2 liter bouillon of water met bouillonblokjes
  • 60 gr peterselie gemalen of gehakte
  • peper
  • zout
  • 1 kg tomaten

eventueel:

  • 1 kleine bloemkool
  • 60 gr vermicelli

Instructies

  • Meng voor de vleesballetjes het gehakt met paneermeel, eieren, peper en zout. Vorm balletjes en kook ze in licht gezouten water.
  • De mergballetjes worden op dezelfde wijze bereid;het vlees wordt gewoon door merg vervangen.
  • Reinig voor de soep de soepgroenten grondig en versnijd ze in brunoise ,in stukjes, kleiner dan 1 cm.
  • Stoof aan in boter en voeg de fijngesneden tomaten toe.
  • De bouillon mag er eerst bij, vervolgens de bloemkoolbloempjes, de erwten en de fijngesneden boontjes.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes gaar koken.
  • Voeg tijdens het koken het kruidentuiltje toe, tijm, laurier, peterseliestaarten.
  • Kruid eventueel met peper en zout.
  • Voeg dan de voorgekookte vleesballetjes toe en werk af met gehakte peterselie.

Notities / Tips / Wijnadvies

De mergballetjes worden het laatst toegevoegd.
Ze moeten zorgvuldig worden behandeld: ze koken zeer vlug stuk als het vuur te groot is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep
Land van herkomst België