Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus

Verwen je gasten met delicate tongrolletjes gevuld met zalmmousse en geserveerd met een zijdezachte Hollandaisesaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Porties: 4 personen
(inclusief voorbereiding) 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de tongrolletjes:

  • 100 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 1,5 dl slagroom
  • Peper en zout naar smaak
  • 8 tongfilets
  • 1 dl visbouillon gemaakt van een bouillontablet
  • 1 dl witte wijn
  • 1 sjalotje fijngehakt

Voor de Hollandaisesaus:

  • 200 g boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • Snufje cayennepeper
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Zet een mengkom in de diepvries om koud te worden.
  • Pureer de zalmfilet fijn en meng het ei erdoor.
  • Haal de koude mengkom uit de diepvries en doe de zalmmassa hierin.
  • Klop de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het mengsel in de koelkast om op te stijven.
  • Leg de tongfilets tussen twee vellen plasticfolie en sla ze voorzichtig iets platter met een nat pannenkoekmes.
  • Strijk de zalmmousse gelijkmatig uit over de tongfilets en rol ze losjes op vanaf de dunne kant.
  • Zet eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Bewaar de tongrolletjes afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Breng de visbouillon met de witte wijn en het fijngehakte sjalotje aan de kook.
  • Zet het vuur laag en plaats de tongrolletjes rechtop in de bouillon.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat de visrolletjes ongeveer 20 minuten pocheren tot ze gaar zijn.

Voor de Hollandaisesaus:

  • Klar de boter door deze in de oven op 100 °C te smelten en het witte vaste gedeelte (melkbestanddelen) eraf te scheppen.
  • Houd de geklaarde boter warm au bain-marie.
  • Klop de eidooiers au bain-marie dik tot een luchtige massa.
  • Voeg 1 eetlepel water, 1 eetlepel citroensap en een snufje cayennepeper toe en klop verder tot een bleke crème.
  • Voeg al kloppende in een heel dun straaltje de vloeibare boter toe, totdat de saus dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven hangen.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over de borden.
  • Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de tongrolletjes.
  • Serveer met bijgerechten zoals broccoli-en wortelpuree en garneer met verse bieslook en schijfjes limoen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze tongrolletjes met Hollandaisesaus.

Voedingswaarden

Calories: 450 kcal | koolhydraten: 5 g | Protein: 25 g | Vet: 35 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 1 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis
Feestdagen etc Kerst / Pasen