Tournedos met bosvruchtensaus

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pak bosvruchtenmix 300 g, diepvries, Frosta,
  • 1 sinaasappel
  • 1 sjalotje
  • 65 g boter koude / of margarine
  • 1 ½ dl zoete rode wijn
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • ½ eetlepel citroensap
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 kleine groene koolbladeren
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 1 pot vleesfond 380 ml, AH,
  • 1 takje rozemarijn

Instructies

Voorbereiden:

  • Vruchtenmix ca. 1 á 1 1/2 uur van tevoren op kamertemperatuur laten ontdooien.)
  • Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pureren.
  • Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen.
  • Met citroentrekker dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
  • Sinaasappel uitpersen.
  • Sjalotje pellen en snipperen.
  • In pan 1 eetlepel boter verhitten.
  • Sjalot al omscheppend ca. 1 minuut bakken.
  • Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouillonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
  • Bosvruchtensaus onafgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Boven andere pan saus door zeef wrijven.
  • Laten afkoelen.
  • Crème fraîche en citroensap tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • In pan ruim water aan de kook brengen.
  • Uit koolbladeren harde nerf wigvormig wegsnijden.
  • Bladeren ca.3á4 minuten in kokend water leggen,uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren droogdeppen met keukenpapier.
  • Tournedos elk in 4 gelijke stukjes snijden.

Bereiden:

  • Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van wijn aan de kook brengen.
  • Rest van boter in kleine blokjes snijden.
  • Bosvruchtensaus zachtjes verwarmen.
  • Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen.
  • Tournedos in kokende bouillon leggen en net tegen de kook aan in ca. 4 minuten rosé laten worden.
  • Uit bouillon nemen en laten uitlekken.
  • Bosvruchtensaus over borden verdelen.
  • Koolbladeren erin leggen.
  • In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen.
  • Citroensaus erover verdelen.
  • Garneren met sinaasappelreepjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met gemengde sla en pommes duchesses.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees