Tournedos met gekonfijte sjalotjes
Aller Hande 1996
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 500 g sjalotjes
- 75 g boter of margarine,
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 dl rode port
- zout
- peper
- 4 tournedos á ca. 125 g,
- 1 ½ dl vleesfond
- 1 eetlepel cranberrycompote
Instructies
Voorbereiden:
- Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
- In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
- Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
- Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
- Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
- Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
- Op smaak brengen met zout en peper.
Bereiden:
- Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
- De borden voorverwarmen.
- Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
- Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
- In koekenpan rest van boter verhitten.
- Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
- Tournedos bestrooien met zout en peper.
- Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
- Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
- Compote erdoor roeren.
- Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
- Tournedos erin leggen.
- Sjalotjes ernaast scheppen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.