Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Tournedos met gekonfijte sjalotjes

Aller Hande 1996
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g sjalotjes
  • 75 g boter of margarine,
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl rode port
  • zout
  • peper
  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 1 ½ dl vleesfond
  • 1 eetlepel cranberrycompote

Instructies

Voorbereiden:

  • Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
  • In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
  • Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
  • Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
  • Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
  • Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden:

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • De borden voorverwarmen.
  • Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
  • Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
  • Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
  • Compote erdoor roeren.
  • Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
  • Tournedos erin leggen.
  • Sjalotjes ernaast scheppen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Rundvlees